BRUSSEL - De Fietsersbond Brussel en zijn Franstalige tegenhanger Gracq blokkeerden zaterdag voor het derde jaar op rij enkele drukke verkeersaders in de hoofdstad onder het motto 'Ik ben zo weer weg!'. Met de actie protesteren ze tegen het frequente wildparkeren op de fietspaden van het gewest en de afschaffing van de superboetes voor die overtreding.
De Brusselse fietsers willen vooral automobilisten sensibiliseren die zich 'voor twee minuutjes' op een fietspad parkeren. Ze doen dat door vanmiddag onder meer vlak voor de bioscoop UGC op de Gulden Vlieslaan op de kleine Ring het drukke verkeer op hun beurt 'voor twee minuutjes' te blokkeren.

De fietsersbond eist dat parkeren op het fietspad opnieuw een zware overtreding wordt met bijhorende superboete zoals oorspronkelijk voorzien in de nieuwe strenge verkeerswet. De regering heeft van dat soort overtreding echter terug een gewone overtreding gemaakt, zolang fietsers nog doorkunnen zonder op de rijbaan te moeten rijden.

Volgens de fietsersbond Brussel is die benadering onrealistisch. "Enkel repressie via de portemonnee kan doen beseffen hoe gevaarlijk parkeren op fiets- en voetpaden is, zelfs zonder 'bijzondere hinder'. De idee om sancties te moduleren naargelang de potentiële hinderlijkheid is onrealistisch. Hoe kan parkeren op het fiets- of voetpad nu niet hinderlijk zijn?" vraagt de fietsersbond zich af.