Een betaalsite doet luie leerlingen een aanlokkelijk voorstel: in ruil voor 5 tot 30 euro zorgt de site ervoor dat hun huiswerk gemaakt wordt. Dat is niet naar de zin van ouders, organisaties van leerkrachten en het ministerie van Onderwijs in Frankrijk, waar een ware controverse rond de website is ontstaan.
"Als het jou niet lukt ... staan wij klaar", zo luidt de slogan faismesdevoirs.com, de website die donderdag gelanceerd moet worden. Leerlingen worden aangespoord hun oefeningen voor te leggen of in te scannen.

Leerkrachten of studenten zoeken de antwoorden op en sturen het gemaakte huiswerk binnen 24 tot 72 uur terug. Betalen kan via sms, betaalkaart of postwissel. De kostprijs gaat van 5 euro voor een simpele wiskunde-oefening tot 30 euro voor een volledige uiteenzetting.

"Onze site is 100 procent legaal, wat wij voorstellen, is strategisch advies", verklaart bedenker Stéphane Boukris aan het Franse persagentschap AFP. Boukris, zelf oud-leerling van de prestigieuze handelsschool Essec, is fier dat hij "de eerste site van dit type ter wereld" heeft gecreëerd. "Al voor onze lancering hebben we duizenden voorinschrijvingen", zo verzekert hij.

De Franse minister van Onderwijs, Xavier Darcos, is tegen dergelijke "dienstverlening". "De beste plaats om onderwezen te worden en om werk te laten corrigeren, is op de schoolbanken", zegt de minister.

Frédérique Rolet, de secretaris-generaal van Snes-FSU, de voornaamste vakbond van docenten in de colleges en lycea, noemt het initiatief "bedroevend", passend in "het idee van onderwijs als koopwaar" en bovendien zal het "de kinderen in een hachelijke positie brengen".

Ook Jean-Jacques Hazan, voorzitter van de FCPE, de voornaamste oudervereniging, noemt het idee op zijn beurt pedagogisch niet verantwoord. "Belangrijk bij huiswerk is niet het invulwerk, maar het confronteren van de leerling met een moeilijkheid, opdat die dan zou proberen tot een oplossing te komen", zo beklemtoont Hazan.