Tennisspeler Tipsarevic is te slim voor zijn sport
Foto: epa
Veel lezen kan gevaarlijk zijn. Te veel informatie kan een mens immers ongelukkig maken. Dat weet ook tennisspelerJanko Tipsarevic. De 24-jarige Serviër, nummer 47 op de wereldranglijst, wil zijn tenniscarrière niet in het gedrang brengen en belooft daarom minder te zullen lezen.
Tipsarevic kwam vorig jaar in de schijnwerpers te staan toen hij in de derde ronde van het Australian Open pas in de vijfde set met 10-8 de duimen moest leggen voor de Zwitser Roger Federer, toen nog nummer een van de wereld.

Na 's werelds nummer drie Novak Djokovic is hij de hoogst gerangschikte Serviër op de wereldranglijst. Vanaf vrijdag neemt hij het in Benidorm samen met Djokovic op tegen Spanje in de achtste finales van de Davis Cup. Tipsarevic staat bekend als de intellectueel van het ATP-circuit. Hij heeft citaten van Dostojevski en Schopenhauer op zijn lichaam laten tatoeëren, op zijn nachtkastje liggen de werken van Nietzsche, Kant en Goethe.

'Maar onwetendheid is een zegen', beseft Tipsarevic nu. 'Als je te veel leest, ga je aan alles twijfelen: aan jezelf, aan je leven, aan je tenniscarrière.... Dat moet stoppen. Ik wil herinnerd worden als een tennisspeler die Federer het vuur aan de schenen kon leggen, niet als intellectueel. Veel filosofen waren ongelukkig in hun zoektocht naar de waarheid. En die waarheid is in de meeste boeken deprimerend.'

'Natuurlijk ben ik liever slim dan dom. Maar lezen mag geen verslaving zijn. Ik las eenzelfde boek wel drie of vier keer. Ik probeerde Kant te lezen en snapte er niets van, dus las ik het nog eens en nog eens... Ik nam boeken veel te serieus.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in