De Servische premier Vojislav Kostunica heeft dinsdag alle partijen in het parlement opgeroepen hun afwijzing van de onafhankelijkheid van Kosovo te bekrachtigen.
De partijen moeten op de woensdag bijeengeroepen parlementszitting het 'algemeen geldende staats- en nationale beleid', dat Kosovo een onderdeel is van Servië, bevestigen, luidt het in een in Belgrado gepubliceerd standpunt.

Het parlement moet ook duidelijk zeggen dat Servië enkel als een gehele staat, dus enkel met Kosovo als provincie, lid van de Europese Unie kan worden. De Zuid-Servische provincie Kosovo had op 17 februari eenzijdig de onafhankelijkheid uitgeroepen, die door de Verenigde Staten en verscheidene EU-landen prompt werd erkend. Onder andere Servië en Rusland wijzen die af.

In de Servische coalitieregering zijn de meningen verdeeld of wegens de erkenning van de onafhankelijkheid de onderhandelingen over een toenadering tot de EU voortgezet of afgebroken moeten worden.

De coalitiepartner van Kostunica, de Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic en de neoliberale partij G17-Plus gelden als 'pro-Europees', Kostunica zelf sinds enkele maanden als 'anti-Europees'.

Bij een stemming in het parlement mag Kostunica op de meerderheid van de stemmen rekenen, omdat hij de steun krijgt van de nationalisten uit de Radicale Partij en de socialisten.