Leterme man en lul van het jaar
Lien Van De Kelder Foto: belga
Vicepremier Yves Leterme (CD&V) heeft een vreemde dubbelslag binnengehaald. In de jaarlijkse Pop Poll van het weekblad Humo werd hij door de lezers zowel tot 'Man van het jaar' als 'Lul van het jaar' verkozen. Opvallend genoeg won hij in die tweede categorie met een pak meer stemmen.
Lien Van De Kelder debuteerde gisteren als 'sidekick' van Guy Mortier tijdens Humo's Pop Poll De Luxe. Ze zag er minstens even mooi uit als Roos Van Acker, die de klus jarenlang klaarde. Maar toch miste het publiek de vertrouwde copresentatrice. Van de Kelder deed haar uiterste best, maar presenteren voor een arty farty publiek is geen cadeau voor haar.

In het begin zei Guy Mortier tot het publiek 'Hou u nog even bezig, ik moet iets doen'. Waarop hij Van De Kelder vier kussen gaf. Een paar duizend mannen slaakten een zucht. En toen moest Van De Kelder nog uit de kleren gaan... .

Lien zou uit de kleren gaan als meer dan 100.000 surfers op de Humo-website daar hun stem voor hadden uitgebracht. Uiteraard kreeg het publiek daar niet veel van te zien. In een filmpje bezocht Wim Helsen de actrice thuis, waar ze een witte badjas voor hem leek te ontknopen, maar alles bleef uiterst zedig.

Leterme Man van het jaar

Yves Leterme won de categorie Man van het jaar voor premier Guy Verhofstadt (Open VLD). StuBru-presentator Peter Van de Veire vervolledigt het podium.

Geen politica op de eerste plaats bij de 'Vrouw van jaar'. CDH-voorzitster Joëlle Milquet is tweede en moet het hoofd buigen voor tennisster Justine Henin, die meer dan twee keer zoveel stemmen kreeg. De derde plaats is voor 'slimste mens' en Het Nieuwsblad-journaliste Annelies Rutten.

De populairste politicus van het jaar is Guy Verhofstadt. Leterme moet hier vrede nemen met een tweede stek. De stijl van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) lijkt aan te slaan bij de Humo-lezers. Hij duwt met een handvol stemmen meer, N-VA-voorzitter Bart De Wever van het podium. De eerste vrouw is SP.A-voorzitter Caroline Gennez, op de zesde plaats. Gevolgd door Joëlle Milquet.

Milquet Ergerlijkste politicus

In de categorie 'Ergerlijkste politicus' steekt Joëlle Milquet met kop en schouders boven de concurrentie uit. Met Yves Leterme op twee en Bart De Wever op drie, nochtans niet van de minsten. Fractieleider Filip Dewinter (Vlaams Belang) strandt op een zucht van een podiumplaats.

Peter Van de Veire is door de lezers van het weekblad Humo uitgeroepen tot bekwaamste radiofiguur, zijn Grote ochtendshow tot beste radioprogramma en zijn werkgever, Studio Brussel, tot beste radiostation.

Erik Van Looy mag zich de bekwaamste tv-figuur noemen, zijn quiz De slimste mens ter wereld is het beste Vlaamse programma op de tv. Het slechtste is de VTM-soap Familie.

Canvas is het beste tv-station. En Mark Uytterhoeven moet volgens de Humo-lezers dringend een comeback maken. Nog opmerkelijk: Ben X, het filmdebuut van Nic Balthazar, haalt het afgetekend van The departed als beste film. Jan Decleir en Maaike Cafmeyer zijn de beste acteurs van het land. En Wim Helsen heeft de lezers het meest doen lachen.

Schueremans uitgejouwd

Op muzikaal vlak werden Gabriel Rios en Axelle Red gelauwerd als ‘Beste zanger en zangeres’. Maar ook Geike Arnaert en Arno worden naar waarde geschat. ‘Beste CD nationaal’ ging naar het Kortrijkse Goose met hun plaat Bring it on. Voor de ‘Beste CD internationaal’ moeten we terecht bij Amy Winehouse’ Back to black.

Rock Werchter werd door de Humo-lezers opnieuw bekroond tot beste festival, maar op applaus kon festivalbaas Herman Schueremans dit jaar niet rekenen. Hij werd massaal uitgejouwd vanwege de verhoogde bierprijzen op Rock Werchter. Eén drankbonnetje kost voortaan 2,5 euro. Beste acteur en actrice internationaal waren Johnny Depp en Scarlett Johansson.

Ook literair Vlaanderen viel niet uit de boot op Humo’s Pop Poll. Grunberg’s Tirza kwam op een verdienstelijke vierde plaats terecht maar moest daarmee toch Herman Brusselmans’ 'De perfecte koppijn' op één, Dimitri Verhulst’s ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af’ op twee en Khaled Hosseini’s verfilmde ‘De vliegeraar van Kabul’ op drie laten voorgaan.