Protest tegen publicatie cartoons houdt aan
Foto: rr
Op de Gazastrook hebben betogers opnieuw geprobeerd om de gebouwen van de Europese Unie binnen te raken. Ze protesteren tegen de publicatie van cartoons met afbeeldingen van de profeet Mohammed in verschillende Europese kranten. De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad heeft dan weer de verbreking geëist van de economische contracten met Denemarken en de andere landen waar de spotprenten van de profeet Mohammed werden gepubliceerd. En woedende betogers hebben de ambassade van Denemarken in de Syrische hoofdstad Damascus bestormd en in brand gestoken.
Alles begin op 30 september 2005
De internationale rellen zijn het gevolg van de cartoons die de Deense krant Jyllands Posten op 30 september vorig jaar publiceerde en waarop de profeet Mohammed stond afgebeeld. De moslims vinden respect voor hun godsdienst belangrijker dan vrije meningsuiting en de persvrijheid.

Fel protest nadat bleek dat diplomatie niets uithaalde
In oktober 2005 al stuurden enkele moslimlanden hun ambassadeur naar de Deense premier Rasmussen om excuses te vragen, maar die wou de diplomaten niet ontvangen. Ook nu blijft Rasmussen erbij dat hij zich niet kan verontschuldigen voor de publicatie in de Deense krant. Toen de Organisatie van de Islamitische Conferentie, die 56 moslimlanden groepeert, de zaak ging onderzoeken, leek de situatie bedaard, tot enkele dagen geleden. Nadat bleek dat diplomatiek overleg niets uithaalde en volgden felle protestacties in verschillende moslimlanden in het Midden-Oosten en Azië.

Meer publicaties
Als tegenreactie op het protest hebben enkele Europese kranten, waaronder ook de kranten van VUM-groep, de Deense cartoons én andere deze week ook gepubliceerd.

Ambassades in brand in Syrië
Maar het protest houdt dus aan. Ook zaterdag hebben Palestijnse jongeren geprobeerd om de gebouwen van de Europese Unie binnen te dringen. Ze dreigden er enkele dagen geleden zelfs mee om Europeanen te ontvoeren. Ook in andere islamitische landen is fel geprotesteerd. Woedende betogers hebben de ambassade van Denemarken in de Syrische hoofdstad Damascus bestormd en in brand gestoken. Dat hebben ooggetuigen gemeld. In het pand zijn ook de ambassades van Chili en Zweden gevestigd.

Iran dreigt met economische sancties
De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad heeft zaterdag de verbreking geëist van de economische contracten met Denemarken en de andere landen waar de spotprenten van de profeet Mohammed werden gepubliceerd. ,,Dit toont de haat aan tegen de islam en de moslims van de zionisten die deze landen besturen en het gebrek aan ernstige actie van de verantwoordelijken van deze landen'', aldus Ahmadinejad.

Ook Jordaanse hoofdredacteur ontslagen
De Jordaanse autoriteiten hebben de hoofdredacteur van het weekblad Al Shihan gearresteerd wegens de publicatie van spotprenten van profeet Mohammed. Dat is zaterdag in Amman vernomen. Al Shihan had donderdag drie prenten afgedrukt, waaronder een van de profeet met een bom in zijn tulband. Hoofdredacteur Jihad Momani werd vrijdag om die reden al ontslagen. Hij zei dat hij de cartoons had afgedrukt „zodat mensen weten waartegen ze protesteren”. Hij voegde eraan toe dat mensen tekeningen aanvallen die ze niet eens hebben gezien”.

Demonstraties in Denemarken en Londen
Ook in Denemarken en Groot-Brittannië werd gedemonstreerd. In Kopenhagen raakten enkele jonge moslims slaags met de politie toen ze op een station werden tegengehouden om met de trein naar een demonstratie te gaan. Er werd met stenen en flessen gegooid, maar niemand raakte gewond. De Deense politie maakte zich ook op voor een demonstratie van rechtse extremisten, die tegen de verbranding van Deense vlaggen willen protesteren. In de Britse hoofdstad Londen demonstreerden enkele honderden moslims bij de Deense ambassade, die zwaar bewaakt werd door de politie.

Onaanvaardbaar
De Duitse bondskanselier Angela Merkel toonde begrip voor de gekrenkte gevoelens van moslims, maar noemde het onaanvaardbaar dat ze worden gebruikt om het gebruik van geweld te legitimeren. De Poolse premier Kazimierz Marcinkiewicz hekelde de krant Rzeczpospolita, die de prenten zaterdag publiceerde. Daarmee heeft de krant niet alleen de religieuze gevoelens van moslims gekrenkt, maar ,,ook die van alle andere mensen die het aanwakkeren van religieuze en etnische haat onacceptabel vinden'', zei Marcinkiewicz.

Ook in Nieuw-Zeeland heeft een krant de tekeningen gepubliceerd. De krant The Dominion Post, die de prenten op een binnenpagina plaatste bij een artikel over de wereldwijde ophef, zei op te komen voor de persvrijheid en zich niet te laten intimideren door dreigementen met handelsboycots of andere vergeldingsacties.

In Zuid-Afrika heeft een rechter de publicatie van de Deense tekeningen op voorhand verboden. Dat gebeurde op verzoek van de Jamiat-ul Ulama van Transvaal, die aanvoerde dat ze 'diep beledigend' waren.

Solana wil gemoederen bedaren
Javier Solana, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, probeert nu de gemoederen te bedaren. Hij zei dat verdraagzaamheid en respect even belangrijk zijn als de vrijheid van meningsuiting.

Excuses
De Deense krant die de cartoons eerst heeft gepubliceerd, heeft zich enkele dagen geleden al verontschuldigd. De Indonesische president Susilo Yudhoyono riep de moslims op om die excuses te aanvaarden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig