ANTWERPEN - Het hoofdcommissariaat bij de Antwerpse politie voert een tuchtonderzoek tegen twee van zijn agenten. Zij werden vrijdagnacht betrapt in staat van openbare dronkenschap. Vanmiddag gaf de woordvoerder, in opdracht van dat hoofdcommissariaat, tekst en uitleg. Het Antwerpse politiekorps wil met die openheid tegelijk een signaal voor de interne werking én naar de buitenwereld geven.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een officier van de zone City ingelicht dat twee van zijn agenten zich in kennelijke staat van openbare dronkenschap bevonden tijdens de uitoefening van hun taak. Eén van de twee reeds zelfs met de combi. Hun chef greep meteen in en liet de beide agenten binnenroepen. Daar werden ze aan een ademtest onderworpen en het vermoeden werd bevestigd. Er werd pv tegen hen opgesteld en zij werden op staande voet van hun dienst afgehaald in afwachting van verdere stappen.

Die verdere procedure houdt in de eerste plaats een tuchtonderzoek in. "Zonder daar op te willen vooruitlopen, kan ik nu al zeggen dat het hoofdcommissariaat bijzonder zwaar tilt aan de feiten. Dergelijke dingen zijn onverschoonbaar en mogen ook niet verbloemd worden. Zij brengen het korps grote schade toe, al was het maar omwille van de geloofwaardigheid van onze WODCA- en aanverwante campagnes", zegt woordvoerder Fons Bastiaenssens.

Anderzijds beseft de woordvoerder dat onder de kepie van elk van de 1.800 agenten ook een mens schuit gaat. "En niets menselijks is dit korps vreemd. Belangrijk is wel dat er kordaat ingegrepen wordt en dat dit een signaal moet zijn voor intern én extern gebruik", aldus nog de woordvoerder.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in