LONDEN - Een vooraanstaande Schotse jurist heeft zware kritiek op de uitkomst van het Lockerbie-proces. Professor Robert Black, één van de architecten van het proces volgens Schots recht op Nederlands grondgebied, zegt dat de veroordeling van een van de verdachten stoelt op "zeer, zeer zwak bewijsmateriaal".
Woensdag veroordeelden de vijf Schotse rechters de Libiër al-Megrahi tot een levenslange gevangenisstraf wegens het plegen van de bomaanslag op de Amerikaanse Boeing-747, die in 1998 neerstortte boven het Schotse plaatsje Lockerbie. Er vielen 270 doden. De andere Libische verdachte kon de rechtszaal als vrij man verlaten.

In de krant The Sunday Telegraph zegt Black "absoluut versteld, stomverbaasd" te zijn over het oordeel. "Ik kon niet geloven dat een Schotse rechter iemand zou kunnen veroordelen, zelfs een Libiër, op basis van dit bewijs", aldus Black.

Van de Schotse jurist kwam het compromisvoorstel om de Libiërs door een Schots Hof te laten berechten in het Nederlandse Kamp Zeist, dat voor de duur van het proces Schots grondgebied werd. Zowel de Libiërs, de Britten als de Amerikanen konden uiteindelijk met het compromisvoorstel akkoord gaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in