LONDEN - Groot-Brittannië en Italië gaan de handen in elkaar slaan om de smokkel van illegalen naar West-Europa via de Balkan aan banden te leggen. Dat schrijven de leiders van de twee landen vandaag in een gezamelijk artikel in de Britse krant The Observer.
De Britse premier Tony Blair en zijn Italiaanse collega Giuliano Amato willen snel nieuwe maatregelen invoeren om de stroom immigranten die de EU binnenkomen, in te dijken. Zo pleiten ze voor de spoedige invoer in heel Europa van strenge straffen voor het smokkelen en vervoeren van illegalen.

Blair en Amato kondigen aan dat hun landen extra politie en immigratieambtenaren naar Bosnië zullen sturen om de plaatselijke autoriteiten te helpen bij grenscontroles.

Minstens 50.000 illegale immigranten komen per jaar Europa binnen via het westen van de Balkan, luidt het in het artikel. De Verenigde Naties schatten dat 10 procent van de illegalen in West-Europa via Bosnië zijn gekomen.

Groot-Brittannië en Italië zullen de Task Force van de EU-politiechefs aanmanen operaties op te starten tegen mensensmokkelaars. Ze roepen de EU-lidstaten voorts op meer kennis uit te wisselen om de mensensmokkel tegen te gaan.

Wie terug wil keren naar z'n land van herkomst moet voorts financiële steun krijgen voor een vrijwillige terugkeer. "Het is essentieel dat we mensensmokkelaars en chauffeurs die illegalen vervoeren duidelijk maken dat we het menen", schrijven Blair en Amato nog.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in