LONDEN - In de Britse Conservatieve Partij is chaos ontstaan nadat bekend is geworden dat oud-premier Margaret Thatcher tijdens een partij-bijeenkomst een oproep wilde doen om de Europese Unie te verlaten. Het verhaal staat in de Britse krant The Mail on Sunday.
Thatcher zou in maart vorig jaar door de huidige leider van de Conservatieven William Hague persoonlijk ervan zijn weerhouden om haar pleidooi voor isolationisme te doen. Hague liet de voormalige Iron Lady weten dat haar pleidooi een splitising in de partij zou veroorzaken en zijn leiderschap ondermijnen.

Thatcher werd in 1990 als partijleider en premier vervangen door John Major, maar heeft nog steeds grote invloed binnen de Conservatieve Partij.

Volgens de Mail on Sunday beschouwt Thatcher het als de grootste fout in haar carrière dat zij in 1986 een verdrag voor nauwere banden tussen Groot-Brittannië en de EU ondertekende. Voormalige medewerkers van de ex-premier melden dat zij het document niet eens heeft gelezen, en is afgegaan op de mening van haar adviseurs. Ook zou zij over de streep zijn getrokken door de charmes van de Franse president François Mitterand.

Eén van haar aanhangers zegt in The Mail dat Thatcher er nu is van overtuigd dat Groot-Brittannië de EU moet verlaten. "Zij denkt dat de EU uitgedraaid is op een ramp, en dat wij geen andere keus hebben dan er uit te stappen of betere afspraken te maken", luidt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in