KIGALI - De nieuwe Congolese president Joseph Kabila, die gisteren in België was, blijft "het belangrijkste obstakel voor het vredesproces in Congo en in de regio van de Grote Meren". Dat zegt een verantwoordelijke van de grootste rebellenbeweging in Congo, de RCD (Rassemblement congolais pour la Démocratie).
"Joseph Kabila laat nog steeds het standpunt zegevieren dat z'n vader innam over het vredesproces van Lusaka", aldus Jean-Pierre Lola, adjunct-woordvoerder van het RCD (dat gesteund wordt door Rwanda). Lola reageerde hiermee op de diplomatieke reis die de nieuwe Congolese president momenteel maakt, onder andere langs Frankrijk, de Verenigde Staten en België.

Vrijdag maakte een andere Congolese rebellenorganisatie, het FLC (dat steun krijgt van Oeganda) al een soortgelijke analyse.

De vredesakkoorden van Lusaka werden in juli-augustus '99 getekend en voorzien een staakt-het-vuren in de regio. Maar dat werd nooit geëerbiedigd. Bedoeling was een eind te maken aan het conflict tussen de regering van de Democratische Republiek Congo, gesteund door Angola, Namibië en Zimbabwe en rebellenbewegingen in het oosten van het land, die steun krijgen van Rwanda, Oeganda en Burundi.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in