© belga
BRUSSEL - Na afloop van het bezoek van de Congolese president Joseph Kabila aan ons land, klonk zowel bij premier Guy Verhofstadt als bij minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel dezelfde positieve boodschap. De Belgische premier zei dat Kabila tijdens diens toespraak bij de Verenigde Naties vrijdag ,,vele deuren heeft geopend'' naar nieuwe vredesonderhandelingen in Centraal-Afrika. Michel noemde zijn gesprekken met de kersverse president van Congo ,,vruchtbaar''. Volgens Michel heeft het gesprek met Kabila de kansen op vrede in Congo versterkt.
Kabila op zijn beurt verklaarde dat Congo "op korte termijn een beroep zal doen op de volledige steun van België". Volgens Kabila onderneemt zijn regering al stappen om zijn verscheurde land weer te verenigen.

Hij riep Brussel op hem te helpen vrede te brengen in Congo. Kabila zei dat hij al maatregelen had genomen om een einde te maken aan de strijd die zijn land verdeelde: ,,Wij zijn al begonnen.''

Hij verklaarde verder dat er pogingen worden ondernomen om zo snel mogelijk ontmoetingen te arrangeren ,,met iedereeen die betrokken is bij de problemen van de Democratische Republiek Congo''.

Op een zeer korte persconferentie, maakte Michel nog bekend dat hij en Verhofstadt volgende week op de ministerraad zullen voorstellen de samenwerking met Congo te versterken. Eerder op de dag beloofde ook Verhofstadt al de humanitaire hulp naar het midden-Afrikaanse land uit te breiden. Verhofstadt pleitte toen ook al voor VN-actie in Midden-Afrika.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in