De afgelopen dagen heeft de Joodse gemeenschap in Antwerpen een tiental doodsbedreigingen ontvangen uit Islamitische hoek. Dat meldt Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel.
Op de weblog van dat maandblad verschenen reacties van een anonieme man die verklaart zichzelf op te willen offeren voor het Palestijnse leed in de Gaza-strook. Er werd proces-verbaal opgemaakt van de actie en het parket zou een onderzoek gestart zijn.

De Joodse gemeenschap wilde de de doodsbedreigingen liever stil houden. Nadat zondag bekend raakte dat onbekenden probeerden brand te stichten in een Joodse woning waar 12 kinderen wonen, vonden de Antwerpse Joden het tijd om toch naar buiten te komen met het nieuws.

In de reacties op het internet zegt de anonieme schrijver niet terug te schrikken van een zelfmoordaanslag. 'Jullie zijn nergens meer veilig. Ik weet jullie te vinden. Kind om kind', schrijft hij. Daarna staan er nog een heleboel antisemitische leuzen in zijn tekst.

Volgens Michael Freilich begint de koorts in de Joodse gemeenschap te stijgen. Een vredesgebed zondagavond in Antwerpen gaat al door onder zware politiebescherming. Volgens Freilich is de Arabisch Europese Liga (AEL) grotendeels verantwoordelijk voor de spanningen tussen moslims en Joden in de Scheldestad.

Hij wil dat de politie en het stadsbestuur strenger gaan optreden tegen de antisemitische slogans die gescandeerd worden tijdens de betogingen van de afgelopen week. Hij hoopt dat het parket snel het ip-adres van de verdachte kan achterhalen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in