Eerste rit Dakar maakt meteen slachtoffers
Foto: belga
De rijders krijgen in de Dakar-Rally een rit van 237 km voorgeschoteld, gevolgd door een lange verbindingsrit van 600 km. De deelnemers maken voor het eerst kennis met het Argentijnse zand en op vlak van navigatie is de rit aardig lastig. De karavaan trekt van Santa Rosa de la Pampa naar Puerto Madryn.
De eerste rit maakte drie belangrijke slachtoffers. De Fransman Chicherit (BMW) kwam als leider door aan het derde controlepunt maar op km 277 rolde hij zijn wagen nadat hij in een kuil terecht kwam. Hij werd met verwondingen aan zijn armen afgevoerd naar een ziekenhuis.

Ook Volkswagen had pech met de Duitser Dieter Depping. Snel onderweg maar op 80 km van de finish kreeg hij te maken met technische problemen en verloor hij een uur.

Bij Mitsubishi, dat voor het eerst met een dieselmotor aan de Dakar begon, vielen er ook al brokken. Luc Alphand stond heel even stil maar wist de schade te beperken. Erger was het gesteld met de Japanner Hiroshi Masuoka. Hij werd 164e en verloor ruim vijf uur. Zondagochtend verliet hij het wagenpark op een takelwagen. Masuoka had zaterdag problemen met de distributieriem. Het is weinig waarschijnlijk dat hij zondag opnieuw start.

Bij de Belgen melden we nog de 75e plaats van Albert Vanierschot (Toyota) die een eigen tempo gereden heeft maar last had van veel stof, net als zijn teamgenoten de broertjes Messiaen voor wie aankomen de boodschap is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in