Miljoenen mensen van jonger dan 40 jaar lijden, zonder het zelf te weten, aan slagaderproblemen die in veel gevallen op latere leeftijd leiden tot hartaanvallen.
Nu meldt de Sunday Telegraph dat wetenschappers een gen hebben ontdekt dat kan helpen vooraf te voorspellen wanneer we te maken hebben met zo'n risicogeval.

De ontdekkers geloven dat dit kan leiden tot een testsysteem waardoor de latente aanwezigheid van een aandoening aan de kransslagader kan worden opgespoord zodat de patiënten tijdig advies kunnen krijgen op gebied van dieet en andere behandelingen.

'Deze relatief jonge patiënten vormen een kwetsbare groep bij wie aandoeningen van de kransslagader belangrij gevolgen op lange termijn kan hebben, maar deze mensen zijn moeilijk te identificeren en daarom krijgen ze zelden preventieve therapieën' zegtdr Svati Shah, een van de auteurs van de studie die werd uitgevoerd aan de medische faculteit van de Duke University.

'Deze en andere genetische ontdekkingen kunnen ons in de toekomst helpen om die patienten te identificeren voordat de toestand te erg wordt'.

Vorsers kennen al lang het belang van erfelijkheidbij deze ziektes, maar pas nu hebben ze ontdekt welk gen daar verantwoordelijk voor is. Het blijkt te gaan om neuropeptide Y (NPY), een van de meestvoorkomende en belangrijkste proteïnen in het lichaam die onder meer een rol spelen bij de eetlust en voedingsgewoonten.

Dr. Shah en zijn collega Elizabeth Hauser spoorden nu zes varianten van het NPY-gen op die van generatie naar generatie worden doorgegeven én het verband tussen dat gen en kransslagaderaandoeningen. Dat gebeurde op grond van onderzoek bij 1.000 families met een voorgeschiedenis van die aandoening of van een hartaanval. En ze vonden een link tussen dat muterende gen en de mensen met een hartkwaal of met vooroudes met die kwaal.

'Onze conclusie is dat wie 1 of 2 versies van dit gen heeft, een verandering vertoont in het NPY-peil en die kleine veranderingen kunnen, over een langere periode, aderverkalking veroorzaken.' zegt Shah, die daaraan toevoegt dat die stelling wordt bevestigd door proefnemingen bij muizen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in