Solidariteitsacties in Brussel, Antwerpen en Leuven
Foto: belga
Meer dan 1200 personen hebben zondagnamiddag deelgenomen aan een pro-Palestijnse betoging aan de Brusselse beurs. Na afloop verzamelden een honderdtal geagiteerde jongeren op de Anspachlaan. De politie en de organisatie kwam succesvol tussenbeide toen enkele jongeren met stenen begonnen te werpen. Ook in Leuven en Antwerpen werd geprotesteerd.
Een aantal organisatoren van de manifestatie kon de Brusselse jongeren vervolgens overtuigen om af te zien van hun acties en huiswaarts te keren. Volgens de lokale politie werden er zeven aanhoudingen verricht, waarvan vijf gerechtelijke en twee administratieve. Enkele wagens werden beschadigd. Er is geen ernstige schade. Voorlopig is het kalm.

Eerder zou ook een cameraploeg van de VRT bekogeld zijn met een steen. Een cameraploeg van RTL-TVI werd afgelopen zaterdag bedreigd. Tijdens de betoging scandeerden de aanwezigen leuzen tegen het Joodse volk, de Europese Unie en de Arabische regeringen.

Het verkeer in het centrum van Brussel werd tijdens de manifestatie grondig verstoord. De lokale politie blijft ondertussen aanwezig om kleine incidenten zoals afgelopen vrijdag en zaterdag te voorkomen.


Antwerpen

In Antwerpen ging de actie uit van een aantal vrouwenorganisaties. Ze verzamelden op het Sint-Jansplein en wilden zich solidair tonen met getroffen vrouwen in de Gaza-strook. Volgens de VRT waren er in totaal enkele honderden aanwezigen.

Een groep van een paar honderd mannen sloot zich bij de betoging aan, ook al was dat oorspronkelijk niet de bedoeling. De Arabisch-Europese Liga (AEL) had opgeroepen de actie te steunen. De actie werd bewust uit de buurt van de winkelstraten gehouden.

Leuven

In Leuven verzamelden zo'n 300 personen op de Grote Markt . De manifestanten toonden spandoeken en riepen slogans waarin opgeroepen werd om Israël te boycotten. Er werd ook een minuut stilte gehouden voor de meer dan 440 doden en 2.300 gewonden als gevolg van deze aanvallen. De actie, die uitging van een 25-tal organisaties uit de Leuvense regio's, verliep zonder incidenten.

De manifestanten vroegen in de eerste plaats dat de Belgische regering en de Europese Unie deze aanval zou veroordelen en eisten ook de onmiddellijke opschorting van elke Europees-Israëlische samenwerking evenals de instelling van sancties tot Israël het internationaal recht respecteert.

Er werd een video opgenomen die naar de EU zal worden opgestuurd en waarin alle manifestanten oproepen het recente nieuwe economisch verdrag met Israël op te schorten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in