Arie Haan is officieel bondscoach van Albanië. De 59-jarige Nederlandse trainer en oud-international zette vrijdag zijn handtekening onder het contract. Armando Duka, de voorzitter van de Albanese voetbalbond (FSHF), deed hetzelfde.
Haan volgt in deze functie de Kroaat Otto Baric op, die er na de afgang tegen Roemenië (6-1) in de EK-kwalificatie de brui aan gaf. De ex-speler en -trainer van onder meer Anderlecht en Standard, die al eens de nationale selecties van China en Kameroen onder zijn hoede had, gaat proberen Albanië op een hoger niveau te brengen en bij voorkeur naar de eindronde van het WK 2010 te leiden.

Dat is met Portugal, Zweden, Denemarken, Hongarije en Malta als tegenstanders in de voorronde een hele klus. "Het wordt niet gemakkelijk", beaamde Haan, "maar ik heb er vertrouwen in dat we goede resultaten kunnen behalen."

Hij gaat volgens FSHF-woordvoerder Lysien Nurishmi de komende twee jaar bijna 300.000 euro verdienen exclusief premies.

De 59-jarige Haan kwam 35 keer uit voor Oranje. De Groninger was na zijn actieve carrière als speler van Ajax, Anderlecht, Standard en PSV, onder meer trainer van Antwerp, Anderlecht, Standard, VfB Stuttgart, Nürnberg, PAOK Saloniki, Feyenoord, Omonia Nicosia en Austria Wenen.