Bomalarm in vier grote stations opgeheven
De politie doorzocht het station van Gent-Sint-Pieters, maar vond niets
In de loop van de avond liepen er bommeldingen binnen in de stations van Leuven, Antwerpen-Centraal, Gent-Sint-Pieters en Brussel-Centraal en in het Atomium. Loos alarm, zo bleek. In alle stations is het treinverkeer weer op gang gekomen.
Namens Al Qaeda kondigde een beller bommen aan in vier treinstations en het Atomium. Naar verluidt belde hij met zijn gsm, met een zichtbaar nummer dan nog. Doordat hij een voorafbetaalde kaart gebruikte, was zijn identiteit niet te achterhalen.

De beller noemde zijn naam niet en zei ook niet of hij namens een organisatie sprak. Opvallend is dat hij een heel verwarde indruk maakte. De politie is de man al op het spoor. Volgens een analyse van de crisiscel is de dader labiel.

Volgens parketwoordvoerder Patrick Vits van Leuven kwam het eerste telefoontje van de Nederlandstalige man kort voor zeven uur. Hij belde naar de dienst 101 en de brandweer van Leuven en zei dat er bommen lagen op verschillende locaties.

Eerst was er sprake van Leuven en Brussel-Centraal. Een half uur later belde dezelfde man terug en zei dat er ook in Antwerpen en Gent-Sint-Pieters bommen lagen. Onmiddellijk erna belde hij opnieuw en meldde dat er ook in het Atomium explosieven aanwezig waren.

Al die telefoonjes zijn op amper één uur tijd door één en dezelfde persoon gepleegd. Door de ernst van de situatie is de onderzoeksrechter in Leuven gelast die samen met de federale gerechtelijke politie de dader probeerde te ontmaskeren.

Sweepings

Het station van Leuven werd als eerste ontruimd om 19.15. Vanaf 20.20 uur was er weer beperkt spoorverkeer mogelijk over vier sporen.

Antwerpen-Centraal werd om 20.15 uur op zijn beurt ontruimd. 'Gelukkig voor het spoorverkeer konden we Berchem als buffer gebruiken', aldus Frédéric Petit van Infrabel. Tegen 21.05 uur konden ook in Antwerpen weer treinen rijden.

In Gent-Sint-Pieters lieten de veiligheidsdiensten de treinen gewoon doorrijden. Het station werd uitgekamd, maar er werd niets gevonden.

Ook Brussel-Centraal werd uitgekamd. Tussen 19.45 en 20.15 uur reden geen treinen door de Noord-Zuidverbinding, maar uiteindelijk werd ook hier bij een sweeping niets gevonden. Na 25 minuten onderbreking was ook daar weer treinverkeer mogelijk.

De infrastructuurbeheerder Infrabel verwacht in de getroffen zones vertragingen van een half uur tot een uur voor de rest van de avond.