Maffia krijgt schuld van vuil op straat in Napels
Honderd jongeren zijn vrijdag in Napels opgetrokken naar het stadhuis, uit protest tegen de groeiende hopen afval op straat. Ze bezetten een balkon en het dak en eisten een recyclingplan. De autoriteiten geven een inefficiënte bureaucratie en de maffia de schuld.
Minister van milieu Antonio Pecoraro Scanio wees met de vinger naar de plaatselijke maffia en zijn greep op de vuilnisophaaldienst. De enige manier om onder de greep van de maffia uit te komen is meer Napolitanen aan het recycleren te krijgen, zei hij. Ook moeten geavanceerde verwerkingsfabrieken worden gebouwd om het afval op milieuvriendelijke wijze kwijt te raken.

Parlementsleden zeiden dat de oprichting in 1994 van een speciale afdeling om de vuilniscrises in Napels aan te pakken juist het probleem is. Een parlementscommissie concludeerde onlangs dat de afdeling geplaagd wordt door corruptie en inefficiëntie, meldde de krant Corriere della Sera.

Het zuiden van de regio Campanië, waarvan ook Napels deel uitmaakt, wordt al meer dan een decennium geplaagd door een reeks vuilniscrisissen. De stortplaatsen raken vol en omwonenden verzetten zich tegen de aanleg van nieuwe en tijdelijke stortplaatsen in hun buurt. In 2004 leidde een vuilniscrisis tot weken van protest.

In de buurt Pianura, aan de rand van Napels, werden in de nacht van donderdag op vrijdag vier lege bussen in brand gestoken. Vlakbij is begonnen met de heropening van een lang gesloten stortplaats.

Aan twintig lantaarnpalen en bomen in het centrum van Napels hingen poppen die de verantwoordelijke bestuurders moesten voorstellen. Boze omwonenden blokkeerden donderdag een straat uit protest tegen de heropening.