De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft zich gebogen over het bizarre schietincident van vorig jaar op de Antwerpse ring. Beklaagde Wim W. (Wynants) uit Rumst vuurde toen vanuit zijn wagen een schot af. De passagier van een voorbijrijdende auto werd geraakt in de bil. Het openbaar ministerie vorderde de maximumstraf van tien jaar cel voor poging doodslag. De verdediging betwist evenwel de intentie tot doden.
Wim D. (Dullaert) en Olivier B. (Behiels) waren op 17 februari vorig jaar op weg van Sint-Niklaas naar Merksem, waar ze allebei werkten. Net voor de splitsing naar de E313 merkte Wim D. in zijn achteruitkijkspiegel hoe een rode bestelwagen aan hoge snelheid kwam aanrijden.

Toen het voertuig hen voorbijreed, was er plots een lichtflits. Wim D. merkte dat hij bloedde en vroeg aan Olivier B. om de wagen aan de kant te zetten. Er zat een kogelgat in de deur en Wim D. bleek geraakt aan de bil. Bijna een jaar na de feiten kan hij nog altijd niet langer dan een uur neerzitten.

Vijf weken na het schietincident werd beklaagde Wim W. aangehouden. Hij verklaarde dat hij die dag samen met vrienden op weg was naar Tessenderlo. Ze wilden de nieuwe vriend van het ex-lief van een van hen een lesje leren. De mannen hadden twee geweren en een honkbalknuppel meegenomen, evenals sterke drank en drugs.

Een van de vrienden lag achteraan in de bestelwagen en had geroepen dat hij 'hem' door zijn kop zou schieten, doelend op de nieuwe vriend van zijn ex. 'Volgens de andere vriend zei de beklaagde daarop 'Ooit al eens iemand zien neergeschoten worden?', waarna hij op de voorbijrijdende wagen vuurde', stelde procureur Alexandra Van Kelst. Daarna nam Wim W. de afrit en reed hij terug naar huis.

Wat het openbaar ministerie betreft, staat het vast dat de beklaagde 'iemand' had willen doden. Wim D. had gewoon pech dat hij op dat moment voorbij kwam rijden en geraakt werd. De verdediging betwist echter de intentie tot doden en stelde dat Wim W. al lang geen zin meer had om naar Tessenderlo te rijden en dat hij zijn vrienden op andere gedachten had willen brengen.

'Om zijn woorden kracht bij te zetten, draaide hij het raampje open en vuurde hij lukraak en zonder te kijken één schot af', zei meester Kris Luyckx namens de beklaagde. 'Mijn cliënt is een geoefend schutter. Als hij iemand had willen doden, dan was die ook dood geweest', besloot hij.

Hij vroeg de rechtbank om de feiten te herkwalificeren naar opzettelijke slagen en verwondingen en om zijn cliënt een straf gedeeltelijk met uitstel op te leggen, gekoppeld aan de nodige voorwaarden.

Wim D. en Olivier B. stelden zich burgerlijke partij en eisten voorlopige schadevergoedingen en de aanstelling van een deskundige om hun definitieve schade te begroten. Het vonnis wordt op 18 januari uitgesproken.