Brussel weigert mee te werken aan het Vlaamse Kunststedenactieplan. Minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) betreurt de houding van de hoofdstad.
Vlaams minister Bourgeois maakt dit jaar binnen het kader van het Vlaamse kunststedenactieplan (KSAP) 542.000 euro vrij voor zes projecten. De zes projecten van het Vlaamse kunststedenactieplan moet de internationale aantrekkingskracht van de Vlaamse kunststeden verhogen.

Een GPS-gestuurde mobiele wandelgids en de oprichting van een gemeenschappelijk filmloket voor tv- en filmproducties moeten onder andere de toeristen naar de zes kunststeden (Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Leuven en Mechelen) trekken. Ook de opleiding van horecapersoneel en -uitbaters tot toeristische ambassadeurs en een project om jonge rugzaktoeristen te lokken, maken deel uit van het plan.

'Echt innoverend worden de GPS-wandelingen in Brugge, Mechelen en Gent', meent minister Bourgeois. 'Bedoeling is dat individuele bezoekers met een iPod stadswandelingen kunnen maken. Onderweg krijgen ze via klank en beeld uitleg bij plaatsen die ze passeren. De haalbaarheidstudie moet in de herfst klaar zijn. Voor dit project trekken we 150.000 euro uit.'

Brussel

Er is voor 2008 echter geen enkel Brussels project opgenomen in het Kunststedenactieplan. Aanleiding is volgens Bourgeois de weigering van het Brusselse stadsbestuur om mee te werken. Hij betreurt de houding van de hoofdstad.

'Ook in de poolvorming onder de zes kunststeden heeft Brussel de samenwerking stopgezet', zegt Vlaams minister Geert Bourgeois. 'De brieven die ik stuurde bleven onbeantwoord. Toerisme is nochtans een gemeenschapsbevoegdheid. Wij gaan daarom Brussel in onze campagnes blijven betrekken, ook in die voor het rugzaktoerisme die we in 2008 zullen opstarten. Als Brussel er zelf niet in investeert, zal ik dat doen.'

De zes kunststeden ontvingen in 2006 ruim 8,6 miljoen toeristen. Brussel is op zijn eentje goed voor 56 procent van die overnachtingen.

Gemiddeld wordt voor een overnachting in een kunststad 131,73 euro per persoon uitgegeven. Een prijs die ver boven het gemiddelde ligt van een overnachting aan de Kust of in de Vlaamse regio's.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig