Duitse aanklagers zijn hun boekje te buiten gegaan toen ze in de aanloop naar de G8 activisten lieten oppakken. Dat heeft een federale Duitse rechtbank vandaag gezegd.
De Duitse justitie gaf weken voor de top in juni opdracht tot invallen in kantoren en woningen van andersglobalisten in heel Duitsland. Er bestonden volgens justitie aanwijzingen dat activisten de top met geweld wilden verstoren.

Een aantal van de opgepakte activisten spande een rechtszaak aan. In december bepaalde de rechtbank dat de Duitse wet niet toestaat dat organisaties gevormd door andersglobalisten als terroristische organisaties worden bestempeld.

Het gevolg van dat vonnis is dat de politie-invallen onrechtmatig waren, besliste de rechtbank vandaag. Bovendien is het volgens de rechtbank twijfelachtig of het samenwerkingsverband van de andersglobalisten juridisch gezien een organisatie is.

Duitsland pakte de beveiliging rond de G8-top in Heiligendamm grondig aan. Rond de Noord-Duitse kuststad werd een hek gebouwd om de demonstranten op afstand te houden. Japan nam op 1 januari het voorzitterschap van de G8 over. De G8 bestaat uit de belangrijkste industrielanden en Rusland.