Agenten van de antiterreurafdeling van Scotland Yard zijn vandaag in Pakistan aangekomen om te assisteren bij het onderzoek naar de moord op oppositieleidster Benazir Bhutto.
De Britse agenten voeren een technisch en forensisch onderzoek uit om meer duidelijkheid te scheppen rond de moord op Bhutto. President Pervez Musharraf zei donderdag dat de agenten niet ‘zo maar op jacht kunnen gaan of politieke onrust mogen stoken’. De Britse agenten weigerden commentaar te geven toen ze vanmorgen op het vliegveld van Islamabad aankwamen.

Gisteren nog verwierp Musharraf iedere suggestie dat zijn regering iets te maken zou hebben met de moord. Volgens hem zijn er geen fouten gemaakt in de beveiliging. Hij impliceerde dat het deels Bhutto’s eigen schuld was, omdat ze toch haar hoofd uit het gepantserde voertuig had gestoken terwijl ze bedreigd werd door moslimextremisten.

Volgens Musharraf kan het onderzoek van Scotland Yard helpen om de Pakistaanse regering niet langer als verdachten op te voeren: ‘De situatie vraagt van ons om aan de wereld en ons volk, dat zo geëmotioneerd is, te tonen dat we er alles aan doen om te bewijzen dat de regering en de diensten er niets mee te maken hebben.’ Toen Bhutto nog leefde verdacht ze de Pakistaanse overheid ervan een aanslag op haar te plannen. Bhutto’s partij eist dat de moordaanslag door de Verenigde Naties wordt onderzocht.