Hewitt verliest in thuisstad
Lleyton Hewitt zal het ATP-toernooi in zijn thuisstad Adelaide - dat aan zijn laatste editie toe is - geen derde keer winnen. De Australiër sneuvelde in de kwartfinales.
Het was de Fransman Jo-Wilfried Tsonga die de publiekslieveling en eerste reekshoofd uit het toernooi speelde: de 22-jarige Tsonga haalde het eenvoudig met 6-4 en 6-2.

"Ik had het gevoel dat ik veel kansen had in deze wedstrijd, maar dat ik niet goed genoeg serveerde tijdens de belangrijke punten", aldus Hewitt. "Dit is erg frustrerend maar ik moet vooruit kijken. Ik weet dat ik veel beter kan en dat stelt gerust."

Het aantal toernooizeges voor Hewitt in zijn achtertuin zal nu op twee blijven steken. Volgend jaar verhuist de seizoensopener naar Queensland. Hewitt won in 1998 in Adelaide het eerste toernooi uit zijn carrière.

Een andere Australiër kon zich wel plaatsen voor de halve finales. De 32-jarige wildcard Joe Sirianni was verrassend de betere van tweede reekshoofd Paul-Henri Mathieu. Sirianni won na een spannende partij met 1-6, 6-1, 7-6 (6).

"Dit is fantastisch. Hij is het nummer 25 van de wereld, speelt wekelijks tegen de toppers en hier ben ik dan, iemand die zich gewoon amuseert", aldus de overgelukkige winnaar. Sirianni heeft nu 12 wedstrijden op rij gewonnen.

In de halve finales neemt Sirianni het op tegen een andere Fransman, Michael Llodra, die Benjamin Becker versloeg. Tsonga treft Jarkko Nieminen; het derde reekshoofd verloeg de Amerikaan Vince Spadea na een zinderende partij waarin drie tiebreaks werden gespeeld.

Uitslagen kwartfinales:

Jo-Wilfred Tsonga (Fra/6) - Lleyton Hewitt (Aus/1) 6-4, 6-2
Joseph Sirianni (Aus) - Paul-Henri Mathieu (Fra/2) 1-6, 6-1, 7-6 (10-8)
Jarkko Nieminen (Fin/3) - Vince Spadea (VSt) 7-6 (7-5), 6-7 (7-9), 7-6 (7-5)
Michael Llodra (Fra) - Benjamin Becker (Dui) 7-6 (7-5), 6-4