Wie is Barack Obama?
De rijzende ster bij de Democraten is de charismatische Barack Obama.
Zelfs naar Amerikaanse multiculturele normen is het levensverhaal van Barack exotisch. Hij werd grondig oneens te zijn met iemand en die toch niet tegen zich in het harnas te jageboren op Hawaï, zoon van een blanke moeder uit Kansas en een Keniaanse student. Zijn vader keerde terug naar Kenia om econoom bij de overheid te worden, zijn moeder hertrouwde met een Indonesische oliemanager. De jonge Obama leefde een tijd in Jakarta.

Terug in de VS ging hij inwonen bij zijn grootouders - lage middenklasse - op Hawaï en geraakte binnen op een prestigieuze middelbare school. Hij experimenteerde met hasj en cocaïne, ,,de drang van zwarte jonge mannen naar zelfvernietiging'' zoals hij het in zijn autobiografie omschreef.

Hij werkte daarna enkele jaren als straathoekwerker in de armste buurten van Chicago en ging rechten studeren in Harvard. Duurbetaalde jobs in chique advocatenkantoren liet hij staan om burgerrechtenadvocaat te worden en docent aan de universiteit van Chicago. En om zich in de politiek te gooien.

Obama staat symbool voor nieuw en anders. Zijn fans roemen zijn charisma en redenaarskwaliteiten, zijn talent om een bomvolle zaal het gevoel te geven dat hij tegen ieder apart spreekt, om hetgen, om integer te blijven en zich niet te verlagen tot moddercampagnes. En hij is onverstoorbaar, vaak met een charmante glimlach.

Maar vooral zijn aantrekkingskracht over breuklijnen heen maakt hem voor de partij van goudwaarde. Zowel arbeiders als professoren kozen voor hem in de primary voor de senaatsverkiezingen dit voorjaar; zowel zwarten in de arme binnensteden, liberals in de buitenwijken als blanke graanboeren. De zwarte beweging blijft kritischer en vindt hem soms ,,te wit''.