De Dakar 2008 is afgelast door de onveilige situatie in Mauritanië, een van de landen waar de rally normaal zou passeren. Dat maakte de wedstrijdorganisatie vanmiddag bekend. De race zou morgen van start gaan in Lissabon. Het is de eerste keer sinds de start van de rally in 1979 dat ze wordt afgelast.
Daniel Bilalian van France-Televisions vertelde vanmorgen in een interview aan Radio Europe-1 dat 'de rede heeft gezegevierd' en de woestijnrally afgelast.

Gisteren raadde het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken alle Franse burgers af naar Mauritanië te reizen. De oproep gold 'voor alle Franse burgers, dus ook zij die aan de rally deelnemen'.

De oproep van de Franse overheid kwam er een week nadat vier Franse toeristen werden vermoord in het Afrikaanse land. Die aanval werd door de Mauritaanse regering toegeschreven aan islamitische extremisten.

"Bedreigingen geuit tegen wedstrijd"

"Na verschillende contacten met de Franse regering, meer bepaald het ministerie van Buitenlandse Zaken, en rekening houdend met de duidelijke aanbevelingen, heeft de organisatie van de Dakar beslist om de editie 2008, gepland van 5 tot 20 januari tussen Lissabon en de Senegalese hoofdstad, te annuleren", aldus de organisatie. Die meldde ook dat er "rechtstreekse bedreigingen zijn geuit tegen de wedstrijd door terreurbewegingen".

"De eerste verantwoordelijkheid van ASO is het verzekeren van de veiligheid voor iedereen. De bevolking van de landen die we doorkruisen, de deelnemende amateurs en profs, de Franse burgers, het technisch personeel, de journalisten, de partners en alle medewerkers aan de rally", klinkt het verder.

"We zijn ons bewust dat dit enorme economische gevolgen zal hebben voor alle partijen die betrokken zijn bij de Dakar, maar deze wedstrijd is een symbool en niets kan een symbool vernietigen. Deze annulatie brengt het voortbestaan van de wedstrijd niet in gevaar. De editie 2009 wordt een nieuwe, boeiende uitdaging", besluit de organisatie.

Een hertekening van het parcours zat er niet in om dat acht van de vijftien etappes op Mauritaans grondgebied plaatsvonden. De ritten door de Mauritaanse zandwoestijn golden bovendien als het hoogtepunt van de rally. 'Dakar zonder Mauretanië zou Dakar niet meer zijn', zegt motorrijder David Casteu die vorig jaar tweede in de woestijnrally werd.

Onze landgenoot Jacky Loomans, die dit jaar met Bowler zijn twintigste Dakar-rally gereden zou hebben, ziet de toekomst somber in: "Dit is het einde van de Dakar."