David Willemsens was drie jaar op rij nationaal kampioen van de eliterenners zonder contract tot zijn heerschappij vorig jaar in Hamme afgebroken werd door Peter Van Santvliet.
Het waren kampioenschappen die slechts in de rand van de grote titelstrijd tussen Nys, Wellens en Vervecken een vermelding kregen. Zondag in Hofstade ligt dat anders. Daar kampen enkele ex-profs voor de witte trui met de driekleurige band in de hoop dat ze volgend seizoen opnieuw wat meer startgeld kunnen vangen. Met vier zijn ze.

Ben Berden is nummer een. De Limburger heeft er een schorsing van twee jaar opzitten, vecht hardnekkig om zijn plaats in de subtop opnieuw op te eisen en zag af van een profcontract omdat hij deze titel meer lonend vond.

Nummer twee is Tom Vannoppen. Ooit goed voor twee zilveren WK-medailles bij de beloften achter Bart Wellens en bij de elite in Zolder 2002 eveneens tweede achter Mario De Clercq. De voorbije jaren nam Vannoppen het echter niet meer zo nauw met zijn verzorging. Hij moet zich herpakken in Hofstade of zijn carrière zit helemaal op een dood spoor.

Wesley Van der Linden is nummer drie. In 2003 en in 2004 werd hij nationaal kampioen van de beloften en werd hij bij de grootste opkomende talenten van het land gerekend. Maar daarna kon hij niet weerstaan aan de lokroep van de weg. Het resultaat is dat de man uit Brakel nu niets meer heeft.

Nummer vier is Jan Soetens. Drie jaar geleden werd hij kampioen bij de beloften in Wachtebeke waar hij zelfs Niels Albert klopte. Hij reed vorig seizoen een behoorlijke campagne voor Jartazi maar kon de voorbije maanden niet bevestigen en moest vertrekken.

Vier kandidaten dus die met een titel hun carrière opnieuw op de rails willen krijgen. Tegenstand mogen ze verwachten van David Willemsens, Tim Van Nuffel, Wim Jacobs en Geert Wellens die hun loopbaan in de cyclocross ook nooit op een hoger niveau kregen. Bij de jongeren die nog kans maken op een late doorbraak rekenen we Tom Van den Bosch, Kay Van den Brande en Mike Thielemans.