De eerste tests op mensen met het revolutionaire universele griepvaccin dat door Gentse wetenschappers werd ontwikkeld, geven een positief resultaat. Bij negentig procent van de proefpersonen werden voldoende antilichamen aangemaakt en dit zonder schadelijke neveneffecten.
Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vrijdag. De Gentse professoren Walter Fiers en Xavier Saelens spreken van een baanbrekende wereldprimeur. De tests werden gedurende een halfjaar uitgevoerd door het Brits-Amerikaanse biotechbedrijf Acambis, dat samenwerkt met de twee onderzoekers en hun team bij het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Gentse universiteit. Donderdag gaf Acambis voor het eerst resultaten vrij.

Het vaccin biedt mensen met één prik voor vele jaren bescherming tegen alle klassieke griepvarianten van het type A. Jaarlijkse inentingen worden daarmee overbodig. Het vaccin is bovendien ook effectief in het geval van een pandemie: een wereldwijde uitbraak van een potentieel dodelijk griepvirus dat tientallen miljoenen slachtoffers kan maken.

In een volgende testfase moet blijken of het virus mensen in de praktijk ook echt beschermt bij een epidemie. 'Op basis van wat we nu weten, is die kans zeer reëel', zeggen Saelens en Fierens.