DES MOINES - Senator Barack Obama en ex-gouverneur Mike Huckabee hebben in Iowa de eerste voorverkiezingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen.
Bij de Democraten, die drie sterke kandidaten hebben, was het lang onduidelijk wie in Iowa zou winnen. Uiteindelijk won Obama, de 46-jarige zwarte senator uit Illinois. Hij kreeg 37 procent van de stemmen. Ex-senator John Edwards werd tweede, gevolgd door Hillary Rodman Clinton. Clinton, de echtgenote van voormalig president Bill Clinton, stond in de peilingen lang op de eerste plaats.

Bij de Republikeinen versloeg de conservatieve Mike Huckabee, een predikant die politicus werd, Mitt Romney. De welgestelde Romney had veel geld gestoken in een uitgebreide campagne in Iowa. Hij stond ook op nummer 1 in de peilingen, maar hij werd ruimschoots verslagen door Huckabee, die 34 procent van de stemmen kreeg. Luttele maanden geleden was Huckabee eigenlijk alleen bekend in Arkansas, waar hij gouverneur is geweest.

Belangrijke voorverkiezingen

De voorverkiezingen in Iowa zijn belangrijk omdat zij van oudsher de eerste krachtmeting vormen in de race naar het Witte Huis. De winnaars, en kandidaten die het onverwacht goed doen, kunnen rekenen op een golf van extra media-aandacht en, net zo belangrijk, op veel meer campagnebijdrages. In Iowa, een dunbevolkte staat in het Midwesten van de Verenigde Staten, worden campagnes gemaakt en gebroken.

Zowel de Republikeinse als de Democratische kandidaten ploeterden donderdag opgewekt door de sneeuw om te proberen net die paar extra stemmen binnen te halen die het verschil tussen winst en verlies kunnen betekenen. 'Walk quick, talk fast', spoorde Obama zijn aanhangers aan die van deur tot deur gingen.

Clinton en Romney geven niet op

Mitt Romney gaf zijn verlies in Iowa al toe, maar hij laat de moed niet zakken . 'Mijn gelukwensen aan Mike (Huckabee), maar wij gaan hen nu verslaan in New Hampshire', verklaarde Romney. Hij voegde er aan toe dat hij met een tweede plaats in Iowa ook tevreden is.

Ook Hillary Clinton heeft intussen al beloofd te blijven vechten in de rest van de Verenigde Staten. Clinton voelt zich ’optimistisch’ en ’vol vertrouwen’ voor de verkiezingen in New Hamsphire. Ze beklemtoont ook dat ze nog steeds de intentie heeft om in heel het land campagne te voeren. ’Ik ben volledig klaar voor de rest van de campagne en ik ben klaar om de kop van de wedstrijd over te nemen’, verklaarde ze in het campagnehoofdkwartier in Iowa, waar ze werd bijgestaan door haar man Bill Clinton, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en familieleden.

Dinsdag voorverkiezingen in New Hampshire

De volgende belangrijke stap voor de presidentskandidaten zijn de voorverkiezingen in New Hampshire, volgende week dinsdag. Deze zomer beslissen de Democratische en Republikeinse partij intern wie hun presidentskandidaat wordt. Op 4 november worden de uiteindelijke presidentsverkiezingen gehouden. Op 20 januari 2009 zal de nieuwe president geïnstalleerd worden.