DETROIT - De drie grote autofabrikanten van de Verenigde Staten hebben vorig jaar hun verkoop zien afnemen. Een sterke toeneming van de afzet in het laatste kwartaal, veroorzaakt door diverse aanbiedingen, deed daar niets aan af. De oorzaak van de achteruitgang ligt in de verslechtering van de Amerikaanse economie.
Het best kwam General Motors (GM), 's werelds grootste autoproducent, ervan af. In eigen land zette het concern iets meer dan 4,9 miljoen auto's af. Dat is maar 1 procent minder dan in 2000. In december nam de verkoop toe met 7,2 procent doordat het concern klanten wist te trekken met een renteloze financiering.

Bij Ford, nummer twee in de VS, nam de verkoop af met 5,5 procent tot 3,97 miljoen auto's. In 2000 verkocht Ford nog een recordaantal van 4,2 miljoen wagens. De decemberverkoop bij dit concern was 2 procent groter.

Chrysler kwam er van de grote drie het bekaaidst af. De Amerikaanse tak van autoproducent DaimlerChrysler verkocht in december weliswaar 6 procent meer dan in december 2000, maar over heel het afgelopen jaar daalde de verkoop met 10 procent tot 2,27 miljoen auto's. Mercedes, de Duitse tak van DaimlerChrysler, vergrootte zijn verkoop met 0,5 procent tot het record van 206.638 wagens.

De Amerikaanse fabrikanten verwachten dit jaar geen opleving en gaan door met hun aanbiedingen. GM geeft tot eind februari een korting van 2000 dollar op een auto. Chrysler geeft op een groot aantal van zijn modellen zeven jaar garantie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in