LONDEN - 's Werelds eerste gekloonde schaap Dolly heeft op relatief jeugdige leeftijd artritis gekregen aan de linkerachterpoot. Meteen rijst de vraag of de aandoening iets te maken heeft met het klonen.
Dolly zag het levenslicht op 5 juli 1996 in het Roslin-instituut in Edinburgh nadat genetisch materiaal uit de uier van een volwassen ooi was ingebracht in een eicel waarvan de celkern was verwijderd.

"We weten al dat gekloonde dieren een hogere sterfkans hebben bij de geboorte. Rest nog uit te zoeken of aandoeningen als artritis, die zich normaal op hogere leeftijd voordoen, eveneens vaker voorkomen bij gekloonde dieren", zei Ian Wilmut, de "vader" van Dolly. "We weten niet of het klonen de problemen heeft veroorzaakt en het is heel belangrijk dat te achterhalen".

Het nieuws zorgde in Londen alvast voor een koersdaling met 15 procent van het aandeel van de firma PPL Therapeutics, die de wetenschappelijke inzichten van Wilmuts team commercialiseert. Het aandeel had eerder een opstoot gekregen nadat de PPL-afdeling in de VS erin geslaagd was vijf biggen te klonen waarvan de organen bij transplantatie niet door de mens worden afgestoten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig