WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush overweegt een hoge regeringsfunctionaris naar India en Pakistan te sturen om te bemiddelen in het conflict tussen beide landen. Dat heeft een Amerikaanse functionaris gisteren gezegd in Washington. Volgens hem is het de bedoeling een hoge regeringsfunctionaris te sturen die kan bemiddelen tussen beide landen.
Hij benadrukte dat er geen plannen zijn om een speciale gezant te sturen. Hij denkt dat de regering op korte termijn een beslissing neemt.

India en Pakistan hebben sinds hun onafhankelijkheid eind jaren veertig van de vorige eeuw een conflict over de Indiase deelstaat Kasjmir, waarop Islamabad aanspraak maakt. Beide landen hebben al drie keer met elkaar oorlog gevoerd. De laatste weken zijn beide landen weer bezig met de opbouw van legertroepen.

De leider van de het Front voor Bevrijding van Jammu en Kasjmir (JKLF) heeft India en Pakistan opgeroepen 'visie en moed' te tonen om een oorlog te vermijden en een oplossing te zoeken voor de kwestie Kasjmir.

Bijeenkomst

Vandaag begint in de Nepalese hoofdstad Kathmandu een bijeenkomst van Aziatische leiders, waarbij ook de Indiase premier Vajpayee en de Pakistaanse president Musharraf aanwezig zijn. Vajpayee zei gisteren dat het niet waarschijnlijk is dat hij een onderhoud met Musharraf heeft.

Vannacht kwam het op verschillende plaatsen aan de bestandslijn in Kasjmir weer tot schotenwisselingen tussen Pakistaanse en Indiase legertroepen. Voor zover bekend zijn hierbij geen slachtoffers gevallen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in