TOKYO - De effectenbeurs van Tokyo is het jaar begonnen met een stevige winst. De Nikkei-index ging vandaag, de eerste dag van het nieuwe jaar waarop in Tokyo weer in aandelen kon worden gehandeld, met 328,87 punten omhoog tot 10.871,49.
Dat komt overeen met een stijging van 3,1 procent. Traditioneel was de beurs op de eerste handelsdag van het jaar maar een halve dag open. De beleggers hadden daar genoeg aan om te profiteren van de koerstijgingen op Wall Street van de voorgaande dag. De Dow-Jonesindex ging omhoog met bijna 1 procent, de Nasdaq-beurs met 3,3 procent.

Naar goed Japans gebruik klapten de handelaren voor het begin van de handel driemaal in hun handen om geluk af te dwingen. Dat werkte. ,,Het lijkt wel of vandaag alle planeten gunstig staan'' aldus een handelaar. Vooral in de technologiesector gingen de koersen hard omhoog. Dat kwam doordat enkele rapporten een opleving voorspellen voor de halfgeleidersector.

Op de andere beurzen in Azië waren de koersstijgingen ook aanmerkelijk te noemen. In Zuid-Korea steeg de beursindex met 2,75 procent. In Hongkong stonden de aandelen aan het begin van de middaghandel 2,5 procent hoger. Australië sloot de deuren met een winst van 0,45 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig