BRUSSEL - Jean-Marie Dedecker is het minst populair bij de CD&V-kiezers, onmiddellijk gevolgd door de VLD-kiezers. Hij is uitgesproken populair bij N-VA-kiezers en vooral bij Vlaams Belangkiezers.
Dat blijkt uit het imagoprofiel van het Centrum voor Politieke en Electorale Marktanalyse (Poema) van de VUB. De meting gebeurde tussen 1 en 30 november, dus voor de aansluiting van Jean-Marie Dedecker bij de N-VA en de breuk in het Vlaams kartel.

De onderzoekers stellen dat het toetreden van Jean-Marie Dedecker tot de N-VA wel eens stemmen zou kunnen doen overhevelen van het Vlaams Belang richting N-VA. Omdat de senator ook bij sommige VLD-kiezers populair was, kan zijn vertrek bij die partij een licht negatieve electorale impact hebben.

Dedecker wordt door de CD&V-kiezer als ,,overwegend onbetrouwbaar en onsympathiek'' gezien. Bij de N-VA-kiezer geldt hij overwegend als een ,,sterk communicerend, actief en sympathiek politicus''. Voor de Vlaams Belang-kiezer is hij een ,,uitgesproken betrouwbaar politicus, met een hoge activiteitsgraad, sterke communicatie en een relatief hoge sympathie''.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in