Demotte wil openbare aanbesteding voor de pil
BRUSSEL - Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Rudy Demotte is van plan zo snel mogelijk een openbare aanbesteding te lanceren voor de anticonceptiepil. Ook wil hij een wet waardoor bedrijven niet meer eenzijdig uit het terugbetalingssysteem van de ziekteverzekering kunnen stappen. Dat maakte hij vandaag bekend in aanwezigheid van SP.A-voorzitter Steve Stevaert. Aanleiding is de beslissing van enkele farmabedrijven om anticonceptiepillen uit het terugbetalingssysteem te halen.

Vanaf 1 januari betaalt de ziekteverzekering een elftal anticonceptiemerken, van onder meer de firma’s Schering, Wyeth en Organon, niet meer terug. De producenten stapten zelf uit het terugbetalingssysteem omdat hun anticonceptiepillen niet meer rendabel waren. De pil wordt immers maar voor een vijfde terugbetaald en de belasting die een bedrijf moet betalen om in het systeem van de ziekteverzekering te zitten, is vrij hoog.

Demotte kon de bedrijven niet tegenhouden omdat hij er geen wettelijke grond voor had. Maar voortaan wil hij vermijden dat farmaceutische bedrijven nog eenzijdig uit de ziekteverzekering stappen. Hij werkt daarom aan een wet waardoor de overheid zich daar in de toekomst kan tegen verzetten. Ook wil hij het mogelijk maken bedrijven voor sommige geneesmiddelen een verplichte terugbetaling op te leggen. ,,Dit moet weliswaar nog juridisch onderzocht worden en zal een werk van lange adem zijn''', aldus Demotte.

Wat hij sneller hoopt in te voeren is een openbare aanbesteding voor de pil. Er zijn op dit ogenblik vier generaties pillen. Voor elk type zou er een openbare aanbesteding komen. De pil die de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft, wint de aanbesteding en krijgt extra terugbetaling. De andere pillen blijven voor 20 procent vergoed. Hoeveel dat wordt voor de pil die de aanbesteding wint, weet de minister nog niet. De winst die de ziekteverzekering haalt uit de pillen die nu uit het systeem getrokken zijn, wordt geïnvesteerd in de extra terugbetaling, zo zegt hij. Voor Demotte wordt de pil een ,,testcase'' voor het systeem van openbare aanbesteding.

Op dit ogenblik nemen bijna 1 miljoen vrouwen in België de pil. De beslissing van de bedrijven om een aantal anticonceptiepillen uit het terugbetalingssysteem te halen, noemt de minister dan ook ,,onaanvaardbaar''. ,,Het is een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Het aantal abortussen in ons land is wel stabiel, maar niet dalend. Er zijn er nog altijd 15.000 per jaar. Onder jongeren van 13-19 is er zelfs een lichte toename'', aldus de minister.

SP.A-voorzitter Steve Stevaert wou met zijn aanwezigheid op de persconferentie Demotte steunen. ,,De overheid beletten terug te betalen wat voor de mensen levensnoodzakelijk is, is onaanvaardbaar'', viel hij de minister bij. ,,Als we bovendien niets doen aan de prijzen van geneesmiddelen wordt ons huidige gezondheidssysteem, dat toegankelijk, kwalitatief en betaalbaar is, onhoudbaar'', aldus de SP.A-voorzitter. ,,Ik roep de sector dan ook op hierover een sereen debat te voeren''. Hij gaf wel toe dat er waarschijnlijk nog veel werk aan de winkel is vooraleer de twee initiatieven van Demotte kunnen geïmplementeerd worden. Leo Neels, directeur van pharma.be, de vereniging van de geneesmiddelenindustrie, wenste vandaag nog niet te reageren.