Olieprijs Van Brent daalt tot onder 39 dollar
LONDEN - De prijs van de Noordzee-olie is vandaag op de oliemarkt in Londen gedaald tot onder 39 dollar. Het is geleden van eind juli dat de olieprijs nog zo laag noteerde. Op drie dagen tijd is de olie 15 procent in waarde gedaald.

Ook in New York ging de olieprijs dezelfde richting uit. De ’light sweet crude’ viel terug tot 42,05 dollar, het laagste niveau sinds eind augustus. Dat de Amerikaanse oliereserves veel hoger zijn dan verwacht was voor speculanten woensdag het signaal om massaal te verkopen. Het bericht nam meteen de vrees weg voor verwarmingsproblemen in de VS deze winter. Overigens zijn de weersomstandigheden in het noordoosten van de VS, waar 80 procent van de stookolie voor huisverbruik wordt verkocht, gunstig. De vraag naar stookolie ligt er een kwart lager dan normaal voor deze tijd van het jaar.

De Amerikaanse olieleveranciers en -raffinaderijen hebben zich intussen hersteld van de negatieve gevolgen van orkaan Ivan in de Golf van Mexico.

De prijs van de ruwe olie voor levering in januari noteerde vrijdag op de termijnmarkt Nymex in New York 42,88 dollar. Dat is 23 procent lager dan de recordprijs van 55,67 dollar van 25 oktober jongstleden.