BIPT waarschuwt voor virussen via sms
Foto: rr
BRUSSEL - Met het stijgende aantal computervirussen en -wormen wordt het voor computergebruikers steeds belangrijker om snel op de hoogte te worden gebracht van gevaarlijke nieuwe virussen. Daarom heeft het BIPT, het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie, de viruswaarschuwing per sms ontwikkeld. Het systeem werd vandaag gelanceerd in Brussel.

Momenteel wordt het grote publiek al via de website van het BIPT en via de pers op de hoogte gebracht van gevaarlijke computervirussen. Daar komt nu een sms-dienst bij. Een sms-systeem is extra snel en kan rekenen op een breed gebruikersnetwerk (meer dan vier op de vijf Belgen heeft een gsm).

Voogdijminister Marc Verwilghen vindt de sms-dienst alvast de perfecte aanvulling op de reeds bestaande kanalen en is ervan overtuigd dat de nieuwe dienst ,,een belangrijke bijdrage zal leveren tot een betere bescherming van de computers''.

Na de wereldwijde verpreiding van het ,,I Love You''-virus enkele jaren geleden werd op 6 mei 2000 in de schoot van het BIPT het ESP (e-security platform) opgericht. Het ESP krijgt allerlei viruswaarschuwingen binnen en onderwerpt die aan een onderzoek. De waarschuwingen worden ingedeeld naargelang hun mogelijk gevaar voor de gebruikers (low, medium of high risk). Op meer dan vier jaar tijd kreeg het ESP 117 meldingen. Een tiental daarvan kregen het label ,,high risk''. Voor drie meldingen werd een speciale procedure opgestart (RDS-procedure) waarbij radiouitzendingen meteen worden onderbroken voor een waarschuwing. Het ging daarbij om de virussen ’Anna Kournikova’, ’Naked@MM’ en ’Sircam’.

SMS

Om gebruikers in de toekomst nog sneller op de hoogte te brengen van gevaarlijke virussen lanceert het ESP van het BIPT nu de viruswaarschuwing per sms. Inschrijven op de dienst kan door een sms-bericht ,,bipt in'' te sturen naar 3595. De inschrijving kost twee euro en is zes maanden geldig. In die periode ontvangt de gebruiker alle sms-berichten met viruswaarschuwingen gratis. De dienst stopzetten kan door een sms met de boodschap ,,stop'' te sturen naar 3689.

Het BIPT verwacht dat er maandelijks één viruswaarschuwing per sms zal verspreid worden en mikt op korte termijn op 3.000 inschrijvingen en op langere termijn op meer dan 30.000 geïnteresseerden (dat aantal stemt overeen met aantal mensen dat momenteel ingeschreven is op de mailing list van het BIPT).