Band Aid-single niet te koop in de VS
BRUSSEL - De kerstcover ,,Do They Know It’s Christmas'' van Band Aid 20 komt niet in de Amerikaanse winkelrekken te liggen. Dat schrijft de Britse zender BBC op haar website.

De reden waarom platenmaatschappij Universal de plaat niet over de plas uitbrengt, is niet bekend. De Verenigde Staten hebben de voorbije maanden luidkeels geroepen voor een ,,humanitaire interventie'' in VN-verband in de Soedanese regio Darfur. De opbrengst van de single is namelijk voor de slachtoffers van het drama/de genocide in Darfur bestemd.

Universal is verantwoordelijk voor de wereldwijde distributie van de single, die uitkomt in Europa, Canada, Zuid-Amerika en Azië. Amerikaanse fans van het liefdadigheidsinitiatief blijven echter op hun honger zitten. Platenwinkels in de VS slaan intussen hun voorraden geïmporteerde exemplaren van de single in, om ze tegen een -uiteraard- hogere prijs te verkopen.

De oorspronkelijke single uit 1984 werd wel uitgebracht in de VS en klom tot de dertiende plaats in de hitlijsten. De Britse sterren die dit jaar hun stem leenden aan het initiatief, zijn bovendien geen onbekenden in de VS. Het gaat om wereldsterren als Dido, Chris Martin van Coldplay en U2-frontman Bono.

In Groot-Brittannië gaan de schijfjes intussen als zoete broodjes over de toonbanken. Op de eerste verkoopdag werden al 72.000 exemplaren verkocht en verwacht wordt dat dat aantal tegen zondag zal oplopen tot 300.000.