Prins Bernhard geeft smeergeldaffaire postuum toe
Foto: afp
DEN HAAG - In een interview met de Groene Amsterdammer dat pas postuum gepubliceerd mocht worden, geeft de woensdag overleden Nederlandse prins Bernhard toe dat hij in de jaren 70 smeergeld aannam van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed. Bernhard hield altijd vol dat hij geen smeergeld had aanvaard.

De Lockheed-affaire barstte los in 1976. Een onderzoekscommissie in de Amerikaanse senaat bracht aan het licht dat de prins 1,2 miljoen dollar zou hebben ontvangen om een contract rond jachtvliegtuigen rond te krijgen. Bernhard werd als gevolg hiervan ontheven van zijn voornaamste militaire functies.

,,Ik weet ook niet meer wat mij bezielde. Ik heb inderdaad geld plenty. Mijn geld is verdeeld over drie landen: Nederland, Amerika en Zwitserland. Alleen in Zwitserland heb ik al ruim zes miljoen op de bank staan. Ik had dat miljoen van Lockheed niet nodig. Hoe heb ik zo stom kunnen zijn?'', zo vertelde de prins aan journalist Martin van Amerongen, die zelf overleed in 2002.

De Nederlandse prins stelt in het interview ook dat hij het grootste deel van het smeergeld nooit ontving. ,,En de rest heb ik weggegeven. Maar dat maakt voor de geschiedenis allemaal niet meer uit. Ik heb mij verzoend met het feit dat straks het woord Lockheed op mn grafsteen gebeiteld zal staan'', zo klinkt het.

Het interview is een verslag van gesprekken die van Amerongen tussen 1995 en 2002 had met de prins. Nadat van Amerongen was overleden, bewaarde de redactie van de Groene Amsterdammer het interview om het na de dood van prins Bernhard te publiceren.

De vader van de Nederlandse koningin Beatrix stelt in het interview trots te zijn ,,op het feit dat ik geestelijk eigenlijk nooit ouder dan een jongen van tien, elf ben geworden''. ,,Eigenlijk heb ik nooit mijn onschuld verloren al is mij dat in de Lockheed-zaak natuurlijk lelijk opgebroken'', zo besluit het interview.