Verkeersagressie bestraft met 10 jaar cel
ANTWERPEN - Na vier uur beraadslaging hebben de jury en de magistraten van het assisenhof in Antwerpen Paul Van den Eynden veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar voor de moordpoging op Ynske Vinck (23) uit Wijnegem. Het openbaar ministerie had vandaag 12 jaar gevangenisstraf gevorderd.

Het hof stelde in zijn arrest dat het om bijzonder gruwelijke feiten ging, die het slachtoffer enkel overleefde dankzij koelbloedigheid en niet door de verdiensten van de dader.

Het hof hield ook rekening met enkele verzachtende omstandigheden: de beschuldigde heeft de intentie om nog iets van zijn leven te maken, werkt sinds de feiten aan zijn persoonlijkheid en heeft een quasi blanco strafblad.

Het hof stelde dat er met de straf een perspectief gesteld moest worden waaraan de beschuldigde zich mentaal kan optrekken.

Voorzitter Sterkens zei na de bepaling van de strafmaat aan de beschuldigde dat zijn leven nog niet voorbij is en dat hij verder aan zichzelf moet blijven werken. Aan het slachtoffer gaf de voorzitter de raad om de draad van haar oude leven weer op te nemen.

Het slachtoffer, Ynske Vinck, zei na de zitting in een reactie dat de uitspraak voor haar belangrijk was om erkenning te krijgen en dat ze blij is dat de zaak voorbij is. Vinck neemt genoegen met de straf. Ze vindt dat de dader nog de gelegenheid moet krijgen om een nieuw leven op te bouwen. De advocaat van de dader, John Maes, zei dat zijn cliënt de straf aanvaardt omdat die hem nog een kans biedt voor de toekomst.

De 28-jarige havenarbeider uit Kapellen gaf op 1 mei 2003, na een verkeersongeval, het slachtoffer enkele elektrische schokken met een verboden stroomstootwapen en gooide haar in het Antwerpse Straatsburgdok. De jonge vrouw kon zich redden door naar een aangemeerd binnenschip te zwemmen, aan boord te klauteren en de schipper te alarmeren.

Van den Eynden heeft altijd volgehouden dat hij dacht dat Vinck dood was toen hij haar lichaam in het ijskoude dokwater gooide. Volgens zijn advocaat John Maes was er geen sprake van doodslag, laat staan met voorbedachtheid. Hij vroeg de jury donderdag dan ook om zijn cliënt schuldig te verklaren aan ’opzettelijke slagen en verwondingen, zonder het oogmerk om te doden, maar met zeer ernstige bijkomende gevolgen voor het slachtoffer’. De jury ging daar echter niet op in en bevond Van den Eynden schuldig aan poging tot moord.