Hoogste Hamas-leider akkoord met Palestijnse staat en bestand
Hamas-militanten in Israël Foto: ap
RAMALLAH - Hamas is bereid de vestiging van een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967 te accepteren en een langdurig bestand te sluiten met Israël. Dat heeft sjeik Hassan Yousef, de hoogste leider van de radicale organisatie op de Westelijke Jordaanoever, vandaag gezegd. Yousef zei dat het om een nieuw standpunt gaat.

Hamas heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat Israël moet verdwijnen en dat er een islamitische Palestijnse staat voor in de plaats moet komen. Een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967 was voor de Hamas in het verleden alleen acceptabel als eerste stap naar dat doel. Yousef leek daar vrijdag naar te verwijzen door het nieuwe standpunt van de Hamas aan te duiden als een ,,fase''. Hij zei niet hoe lang het bestand zou duren, noch of er voorwaarden zullen worden gesteld aan verlenging.

,,Voor ons betekent een bestand dat twee strijdende partijen voor een bepaalde periode naast elkaar in vrede en veiligheid leven en dat die periode kan worden verlengd'', zei hij. ,,Dat betekent dat Hamas accepteert dat de andere partij in veiligheid en vrede leeft.''

De ommekeer bij Hamas is mogelijk teweeggebracht door de liquidatie van zijn leiders door Israël in de afgelopen vier jaar en sancties die het Westen tegen de groep heeft uitgevaardigd. Maar ook de nieuwe politieke openingen die zijn ontstaan na de dood van Yasser Arafat spelen mogelijk een rol.

Yousef zei dat Hamas van plan is zich aan te sluiten bij de Palestijnse politiek, ondanks de eergisteren afgekondigde boycot van de presidentsverkiezingen van 9 januari. Hij zei dat er besprekingen gaande zijn over toetreding van Hamas tot het Palestijnse leiderschap. ,,Een Hamas dat deel uitmaakt van het politieke stelsel betekent een Hamas dat zaken doet met de andere partij (Israël)'', zei hij.

Volgens Hani Masri, een commentator van de Palestijnse krant Al-Ayyam, beseft Hamas dat hij zal moeten veranderen om te kunnen overleven. Dat betekent niet dat er geen extremistische vleugels meer zijn in de Hamas, zei Masri. Maar volgens hem moet de Palestijnse Autoriteit met de huidige interim-leider Mahmoud Abbas aan het hoofd Hamas kunnen helpen die onder de duim te houden.

Abbas zal volgende week Hamas-leider Khaled Mashaal in Syrië ontmoeten om nog voor de verkiezingen een bestand te bewerkstelligen, zei een Hamas-functionaris die anoniem wilde blijven.