IBM wil PC-activiteiten verkopen
Foto: mh
NEW YORK - ’s Werelds grootste informaticaconcern, International Business Machines (IBM), is van plan zijn PC-activiteiten te verkopen. Dat schrijft althans de Amerikaanse krant New York Times vandaag. De waarde van de PC-divisie van IBM wordt geraamd op 1 tot 2 miljard dollar.

Volgens de NYT, die zich beroept op bronnen die bij de onderhandelingen zijn betrokken, zou Lenovo (het vroegere Legend), de nummer 1 op de Chinese PC-markt, een kandidaat-koper zijn.

IBM is verantwoordelijk voor heel wat ontwikkelingen op de PC-markt. Het bedrijf lanceerde in 1981 immers de eerste persoonlijke computers voor bedrijven en particulieren. Vandaag is IBM echter meer gespecialiseerd in bedrijfsservers en oplossingen voor bedrijfsdiensten.

De Amerikaanse informaticagigant liet daarmee de dominantie op de PC-markt aan andere grote groepen als Dell en Hewlett Packard. Toch stellen de PC-activiteiten van IBM nog 12 pct van de jaarlijkse omzet voor, dat in totaal goed is voor 92 miljard dollar.

De beslissing om de PC-divisie te verkopen ligt in de lijn van de strategie die IBM-topman Samuel Palisano sinds zijn aantreden in 2002 aanhoudt. Hij wil de groep concentreren rond de meest rendabele sectoren. Volgens de NYT wilde IBM het bericht niet bevestigen noch ontkennen.