DALLAS - Dirk Nowitzki, de Duitse vedette van de Dallas Mavericks, slaagde er gisteren in zijn beste prestatie uit zijn NBA-carrière neer te zetten met 53 punten. Tien daarvan scoorde hij in de verlenging van de partij tegen de Houston Rockets, die uiteindelijk met 113-106 gewonnen werd door de Mavericks (rust: 56-51, 48’: 93-93).

Nowitzki’s puntenaantal was historisch: nooit eerder kwam een Dallas-speler tot zo een aantal (50 punten voor Jamal Mashburn en huidig Rocket Jim Jackson). Het is ook de hoogste score van het nieuwe NBA-seizoen. De prestatie van de Duitser was jammer voor zijn tegenstander van de dag: Tracy McGrady kwam met 48 punten (19/36, waaronder 6/13 driepunters) ook tot een persoonlijk record, maar bleef in de schaduw. McGrady strandde op een rebound en assist van een triple double.

De 26-jarige Nowitzki lukte 15 van zijn 32 shotpogingen en miste slechts één van zijn 22 vrijworpen. Hij was ook nog eens goed voor 10 rebounds. ,,Dat was een uitzonderlijk moment. Er zijn zo van die avonden waarop men letterlijk uitstijgt boven zijn normale niveau. Vanavond was dat het geval voor mij'', aldus de sympathieke Duitser. ,,Ik bleef tot het einde agressief, dacht enkel aan scoren. Ik voelde me extreem opgewonden...''

,,DJ'' Mbenga mocht van thuiscoach Don Nelson weer niet aantreden in de Airlines Center.

In de tweede ontmoeting van de avond gingen de Cavaliers overtuigend winnen in Denver: 92-73 (58-30). Vooral LeBron James zorgde daarvoor met 17 punten, 8 rebounds en 9 assists. De vedette van Cleveland kreeg steun van Jeff McInniss (15 ptn), Robert Traylor (15 ptn, 9 rbs) en Drew Gooden (10 ptn, 13 rbs).