Staking trams en bussen in Gent
Foto: mh
BRUSSEL - Bij De Lijn Oost-Vlaanderen is vandaag een spontane staking uitgebroken tegen de regeling van rij- en rusttijden. De actie volgt na een incident vanochtend tussen de bonden en de directie. In het centrum van Gent rijden zo goed als geen trams en bussen. De liberale vakbond gaat niet akkoord met de actie.

De onverwachte acties braken uit na een meningsverschil tussen de bonden en de directie vanochtend. Om de betaalstaking van morgen af te kondigen, hadden de vakbonden pamfletten op de bus- en tramstellen gehangen. Daarin stond een beledigende verwijzing naar directeur-generaal Ingrid Lieten van De Lijn. De directie pikte dit niet en dwong de vakbonden de pamfletten te verwijderen. Uit protest besloten de bonden het werk neer te leggen.

De werkonderbrekingen zijn vooral voelbaar in het centrum van Gent. Vanop de Korenmarkt rijdt geen enkel tram- of busstel uit. Ook aan het Zuid zijn er problemen. In de rand van Gent is de situatie beter.

Momenteel zitten de vakbonden met de directie rond de tafel om de problematiek te bespreken. Hoelang de acties nog zullen duren, is niet bekend.

Liberale vakbond niet akkoord

De liberale vakbond ACLVB gaat niet akkoord met de stakingsactie die vandaag in Gent gevoerd werd bij De Lijn. Volgens secretaris Philip Van Nuffel wil het ACLVB enkel nog meewerken aan acties die de klanten van de vervoersmaatschappij niet treffen. De vakbond stapt dan ook uit het algemeen vakbondsfront.

,,Wij kunnen ons niet meer vinden in de acties die nu gevoerd worden'', zegt de vakbondsman. ,,Wij hadden er nochtans op aangedrongen geen acties meer te voeren die de klanten zouden treffen, zeker niet in de examenperiode. Bovendien treffen stakingen de directie niet, zij haalt er integendeel budgettair voordeel uit. Het is dan ook niet het aangewezen middel om de druk te verhogen.''

Van Nuffel ontkent de problemen bij De Lijn niet, maar volgens hem spelen de andere vakbonden hoog spel: ,,Er zijn immers onderhandelingen bezig. De directie heeft een aantal voorstellen gedaan, die nog niet volledig naar onze zin zijn, maar vooral met een aantal gemeentebesturen is er toch al heel wat vooruitgang geboekt in verband met de doorstroming. Op dit moment inpopulaire acties voeren brengt die vooruitgang in gevaar, en betekent eigenlijk dat wij onze onderhandelingsfunctie opgeven en enkel nog oorlog voeren.''

Het ACLVB stapt dan ook uit het algemeen vakbondsfront, aldus de secretaris. ,,Wij doen enkel nog mee aan klantvriendelijke acties. Dat betekent concreet dat wij morgen wel deelnemen aan de betaalstaking, maar voor de algemene staking van volgende week zaterdag moet men op ons niet rekenen.''