BRUSSEL - De nieuwe Belgische luchtvaartmaatschappij BEAP (Belgian Employees Aviation Promotion), een initiatief van oud-werknemers van Sabena, gaat op 23 december van start. Dan vertrekt een eerste vlucht vanop Zaventem naar Lomé, de hoofdstad van Togo.

Lomé zal de tweede hub worden van de nieuwe maatschappij. Met een startinvestering van 25 miljoen euro wil BEAP vanuit Togo een vijftiental West-Afrikaanse landen aandoen. In eerste instantie wil het bedrijf tegen de zomer van 2005 een 200-tal mensen tewerkstellen.

Begin januari 2002, enkele maanden na het faillissement van Sabena, werd BEAP (Belgian Employees Aviation Promotion) opgericht en werd er gepraat met verschillende kandidaat-investeerders. Deze week sloot BEAP een deal met een Nederlandse investeerder. De nieuwe maatschappij heeft nog geen naam maar de eerste vlucht is al gepland voor in december.

De maatschappij wil vanop Zaventem naar verschillende steden in West-Afrika vliegen. Of het nieuwe luchtvaartbedrijf daarmee in concurrentie treedt met SN Brussels Airlines valt af te wachten. SNBA telt 15 bestemmingen in Afrika.

Een van de mede-initiatiefnemers van BEAP is Filip Van Rossem, woordvoerder van de Sabena-piloten ten tijde van het faillissement.