Nieuwe verkiezingen in Oekraïne
KIEV - Er moeten nieuwe presidentsverkiezingen uitgeschreven worden in Oekraïne. Dat heeft het hooggerechtshof vandaag beslist. Het hooggerechtshof oordeelde dat sommige daden van de centrale kiescommissie illegaal waren.

De tweede stemronde van de Oekraïense presidentsverkiezingen moet ten laatste op 26 december overgedaan worden. De beslissing van het hoogste gerechtsorgaan van de Oekraïne om de tweede ronde te laten overdoen, is definitief. ,,Beroep tegen de beslissing is onmogelijk'', aldus de voorzitter van het hof, Anatoli Jarema.

Premier Viktor Janoekovitsj, die door de kiesraad tot winnaar was uitgeroepen, lijdt daarmee een grote nederlaag. Tegelijkertijd besliste het hof dat oppositieleider Viktor Joesjtsjenko niet op basis van zijn overwinning in de eerste ronde tot president kan worden uitgeroepen en dat er op 26 december een nieuwe beslissende stemronde moet worden gehouden tussen Janoekovitsj en Joesjtsjenko.

Volgens de vorige week door de kiesraad bekendgemaakte uitslag was Janoekovitsj de winnaar van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die op 21 november werd gehouden. Joesjtsjenko wilde dat het Hooggerechtshof hem op basis van de eerste ronde, die hij met een miniem verschil won, tot winnaar van de verkiezingen zou uitroepen.

Nadat de uitspraak van het hof bekend was gemaakt, barstte er een feeststemming los onder de tienduizenden Joesjtsjenko-fans op het centrale Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Joesjtsjenko twijfelde er vooraf niet aan dat het hof hem gelijk zou geven. ,,Als er niet snel een herstemming wordt georganiseerd, zullen we gepaste maatregelen nemen tegen de regering'', zei hij tegen zijn aanhang. Joesjtsjenko doorspekte zijn toespraak met Russisch, klaarblijkelijk om zielen te winnen in het oosten en zuiden, waar het gros van de kiezers achter Janoekovitsj staat.

Joesjtsjenko, Janoekovitsj en vertrekkend president Leonid Koetsjma hebben allen beloofd het oordeel van het hooggerechtshof te respecteren. Koetsjma zelf sprak zich uit voor volledig nieuwe verkiezingen. Hij zou Janoekovitsj daarin hebben willen vervangen door een populairdere kandidaat. Door die strategie zet het hooggerechtshof een streep door alleen de tweede stemronde over te laten doen.