MANILLA - De tropische storm Winnie die maandag over de Filipijnen raasde en de tyfoon Nanmadol, die het archipel gisteren aandeed, hebben in totaal 753 mensenlevens geëist. 345 personen zijn nog vermist, zo blijkt uit een balans die vandaag werd vrijgegeven door de autoriteiten.
In de steden Real, Infanta en General Nakar, op de westkust van de Filipijnen, werden 688 lichamen geborgen na de doortocht van Winnie. In dezelfde streek worden nog 330 mensen vermist. Elders in het land vielen dertig doden en zijn nog twee mensen vermist.

De tyfoon Nanmadol trok gistren over dezelfde regio en maakte 35 doden en 13 vermisten. Zo’n honderdduizend inwoners op het belangrijkste Filipijnse eiland Luzon ontvluchtten hun woningen.

De tyfoon trof vooral de westkust van Luzon met windsnelheden tot 180 km/u. Volgens de weerkundige diensten verliet de storm deze nacht het archipel. Momenteel trekt Nanmadol naar Taiwan en Hong Kong.

Eerder zorgden overstromingen veroorzaakt door de tropische storm Winnie al voor heel wat schade. Vijf steden ten noorden van Manilla staan nog steeds blank en op Luzon moeten heel wat gebieden, waaronder ook enkele wijken van de hoofdstad Manilla, het nog zonder stroom stellen.