Links en rechts slaags in Gent
GENT - In de Gentse studentenbuurt is rond middernacht de rust weergekeerd na diverse rellen tussen rechtse en linkse activisten. Beide groepen hadden in de loop van de avond een betoging gehouden, op verschillende plaatsen in de stad, en na afloop kwam het tot confrontaties. De massaal aanwezige politie moest diverse malen chargeren en het waterkanon inzetten om de twee kampen te scheiden. Een tiental betogers werd opgepakt.
De rechts studentenbeweging Nationalistisch Studentenverbond (NSV) had omstreeks 20 uur rond het Kramersplein een betoging gehouden tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Een klein uur eerder was van op het Zuidplein een tegenbetoging vertrokken van linkse groeperingen. De twee groepen vermeden elkaar tijdens de betogingen, zodat alles rustig bleef, maar na afloop zakten leden van de verschillende kampen af naar het Sint-Pietersplein.

Daar kwam het om 21 uur tot een eerste handgemeen tussen een tiental NSV’ers en een veel grotere groep linkse activisten. De politie stelde zich tussen beide groepen op en slaagde erin de gemoederen even te bedaren, maar zowel NSV als de linkse manifestanten verplaatsten zich naar het Kramersplein, waar ze opnieuw op de vuist gingen. Ditmaal moest de politie het waterkanon inzetten om de vechtjassen te scheiden.

De groep rechtse activisten, ondertussen aangegroeid tot een vijftigtal, zakte daarna onder begeleiding van de politie af naar café Het Putje in de uitgaansbuurt van de Overpoortstraat. Ook daar kwam het tot een treffen met tegenbetogers. De politie zette de Overpoortstraat volledig af.

Om 23 uur vertrok een grote groep NSV’ers, die speciaal voor de betoging uit Sint-Niklaas en Antwerpen was overgekomen, met de bus weer naar huis. De politie begeleidde hen tot aan het einde van de Overpoortstraat. Even leek de rust weer te keren, maar aan Het Putje laaiden de gemoederen weer op. De zone rond beide cafés werd door de politie afgezet, en tot half twaalf mocht niemand nog door, tot ongenoegen van de café-uitbaters. Pas toen alles weer rustig was, rond 1 uur, trok het grootste deel van de politiemacht zich terug.

In totaal werden 260 politiemensen ingezet, naast een helikopter en enkele hondenteams. Een tiental linkse activisten werd opgepakt.