WASHINGTON - John Danforth, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, heeft na minder dan zes maanden bij de VN zijn ambt om persoonlijke redenen neergelegd. Dat zegt een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie Buitenlandse Zaken, die uit de ontslagbrief van Danforth citeerde.

De 68-jarige Danforth heeft zijn ontslag gegeven op 22 november. Enkele dagen later heeft de Amerikaanse president Bush het ontslag aanvaard en op 20 januari wordt het effectief. Danforth werd regelmatig genoemd als de opvolger van Colin Powell.

,,Sally (zijn 47-jarige echtgenote, nvdr) en ik hebben besloten om naar ons privé-leven terug te keren. Ik hoop dat dat zal beginnen op 20 januari 2005'', zegt Danforth.,,Op dit moment van mijn leven is het voor mij belangrijker om meer tijd met haar door te brengen'', voegt hij er nog aan toe.

De naam van Danforth circuleerde een tijdje als opvolger van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Maar de president koos om Condoleezza Rice op die post te benoemen. John Danforth volgde John Negroponte op als Amerikaans ambassadeur bij de VN. Negroponte werd na de machtsoverdracht door de Iraakse regering benoemd als ambassadeur in Bagdad.