KARACHI - De Pakistaanse oppositieleidster Benazir Bhutto heeft het besluit van president Musharraf om de noodtoestand uit te roepen zaterdag veroordeeld. 'Als generaal Musharraf niet op zijn schreden terugkeert zal het heel moeilijk zijn eerlijke verkiezingen te houden', zei zij in een telefoongesprek met de tv-zender Sky News.
Bhutto zei het met Musharraf eens te zijn dat Pakistan door groeiende politieke onrust en geweld van de kant van moslimextremisten dreigt af te glijden naar anarchie. Maar de dictatuur is het probleem en niet de oplossing, zei zij. 'We hadden dictatuur en de situatie is erger geworden.'

Bhutto zei te vrezen dat de extremisten uit zijn op twee jaar respijt om hun invloed uit te breiden, de NAVO uit Afghanistan te drijven en de toekomst van Pakistan in handen te krijgen. 'Als ze die periode krijgen wordt de wereld met een heel gevaarlijke situatie geconfronteerd', zei zij.

De extremisten hopen de in januari geplande verkiezingen tegen te houden, omdat ze democratie vrezen, aldus Bhutto. Ze zei dat er daarom een zelfmoordaanslag was gepleegd tijdens haar intocht na haar terugkeer in Pakistan, twee weken geleden. Bij de aanslag kwamen 140 mensen om het leven.

'Terroristen vrezen democratie, ze voelen de macht van de bevolking', zei zij. 'Terroristen hebben dictatuur nodig; zij voeden elkaar.'

Bhutto was juist voor familiebezoek naar de Verenigde Arabische Emiraten gevlogen, maar keerde na het uitroepen van de noodtoestand terug naar Pakistan.

Terwijl zij in haar vliegtuig op de luchthaven van Karachi de verdere gebeurtenissen afwachtte werden paramilitairen bij haar huis gestationeerd. Vervolgens werd zij onder politieescorte naar het huis gebracht.

'Wij hebben meer dan honderd politieagenten bij de luchthaven gestationeerd om de veiligheid van mevrouw Bhutto te garanderen en haar veilig naar het Bilawal-huis te brengen', zei een politiewoordvoerder. Ooggetuigen bevestigden dat er zeker honderd paramilitairen en politieagenten bij Bhutto’s huis stonden en dat er ook een eenheid explosievendeskundigen aanwezig was.